Poveşti cutremurătoare din centrul în care mamele bătute şi alungate învaţă să-şi crească pruncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria stă cât e ziua de lungă cu fiica sa, în vârstă de doi ani. Foto: Biogdan Dimofte
Maria stă cât e ziua de lungă cu fiica sa, în vârstă de doi ani. Foto: Biogdan Dimofte

Tinerele mame agresate de parteneri ori alungate de familii din cauza ignoranţei sau sărăciei îşi găsesc un refugiu temporar în instituţiile statului. După ce primesc asistenţă, unele se întorc totuşi lângă cei care le-au maltratat.

Unele sunt victime ale greşelilor părinţilor, care le-au abandonat pe când făceau primii paşi în viaţă ori nu s-au preocupat suficient cât să le dea o educaţie şi să le înţeleagă. Altele ajung să fie abuzate de parteneri alături de care speră că vor trăi o viaţă fericită. Sunt tinerele mame care bat la uşa centrului Maternal din Galaţi, cerând ajutor şi găzduire, totul pentru a fi împreună cu micuţii cărora le-au dat viaţă.

Femeile care au ajuns în această mini-comunitate au poveşti pe cât de simple pe atât de cutremurătoare.

"Am ajuns aici din lipsă de posibilităţi, dar nicăieri nu e mai bine ca acasă", îşi începe povestea Maria, o tânără de 23 de ani din Fârţăneşti, care ocupă de trei luni o cameră a Centrului Maternal.

Nu este singură, ci cu fiica sa care în cea de-a două zi de Crăciun va împlini doi ani. În timp ce îşi priveşte bebeluşul cum doarme fără nicio grijă, tânăra mămică rememorează în continuu, ca într-un film, istoria agitată a vieţii sale.

"Eu mai am cinci fraţi, dar părinţii s-au despărţit când eram foarte mică şi toţi copiii am fost daţi la orfelinat. Am sta acolo până la 15 ani, când s-a desfiinţat şi apoi am mers la bunici. La 16 ani, m-am măritat cu un băiat cu zece ani mai mare. Acum şase ani am născut un băiat, după care bărbatul meu a plecat să muncească în străinătate. S-a luat cu anturajul şi nu i-a mai păsat de noi, Venea rar acasă şi se purta tot mai urât", spune Maria, care a plecat de acasă şi şi-a lăsat băieţelul în grija soacrei.

Crezând că totuşi va răsări soraele şi pe strada ei, a căzut în mrejele unui alt bărbat, acum trei ani, cu care a făcut fetiţa.

"Am venit la Centrul Maternal trimisă de primăriţă. Vreau acum să obţin certificatul de opt clase de la şcoala pe care am terminat-o la Târgu Bujor şi să mă înscriu la şomaj pentru a putea urma un curs de coafeză. Vreau să muncesc, să am un loc al meu şi amândoi copiii lângă mine", completează tânăra.

Cazul Mariei este unul fericit, dacă ar fi să ţinem cont de faptul că tânăra îşi doreşte să îşi păstreze copiii şi să nu mai facă greşelile din trecut. Din experienţa angajaţilor din Centrul care în acest an a găzduit şapte mame cu 13 copii, sunt cazuri în care femile abuzate aleg să mai dea o şansă celor care le-au făcut rău.

"De când funcţionăm noi doar două mame s-au întors în centru după ce l-au părăsit, pentru că au continuat să fie maltratate, ele sau copiii.Sunt însă mult mai multe cele care se întorc alături de partenerii care de cele mai multe ori le-au agresat fizic. Chiar zilele acestea una dintre fostele noastre asistate se căsătoreşte cu bărbatul care a împins-o să ajungă aici", ne-a declarat Doina Mitrofan, coordonatorul Centrului Maternal Galaţi.

Nu oricine poate intra în Centru

Centrul Maternal are o capacitate de cinci locuri (dormitoare), care poate găzdui tot atâtea mame cu copiii lor. Cazarea în cămin, care în mod obişnuit se asigură pentru şase luni, dar se poate prelungi în cazuri excepţionale, este condiţionată de anumiţi factori: tinerele sunt gravide în ultimul trimestru de sarcină, prezintă un risc ridicat de abandon a copilului, sunt abuzate sau aflate în situaţii de divorţ şi au în grijă un copil mai mic de 3 ani ori sunt cuprinse în progame de restabilire a legăturii familiale cu proprii copii instituţionalizaţi.

manon cristoloveanu

„Viaţa lor se schimbă în urma şederii aici. Aici mamele care vin cu copii învaţă să fie mame. Au program de gătit, curăţenie, spălat, învaţă să îşi îngrijească copiii, pentru că sunt majoritatea extrem de tinere, multe minore. Noi ne îngrijim să rezolvăm problemele legate de acte şi de obţonerea unui loc de muncă, pe cât posibil, şi luăm legătura cu familiile", conchide Manon Cristoloveanu, directorul DGASPC Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite