Drama străinătăţii. „Căpşunarii” îşi aduc copiii să studieze acasă:"Tata şi-a pierdut locul de muncă, aşa că am fost nevoiţi să ne întoarcem în ţară".

0
Publicat:
Ultima actualizare:

20 de cereri de reînmatriculare a copiilor la şcoli din judeţ erau înregistrate până ieri, cele mai multe fiind pentru licee. Cei mai mulţi părinţi se întorc în ţară din Italia sau Spania pentru că nu mai au locuri de muncă. Odată cu ei, se întorc şi copiii.

În ultima lună 20 de părinţi au cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean echivalarea studiilor făcute de copiii lor în străinătate şi reînscrierea acestora într-una din şcolile din Galaţi.

Nu este deloc mult comparativ cu anul 2010, când au fost 150 de cereri, sau cu 2009, când s-au înregistrat 250 de cereri. Se observă însă o creştere a numărului de solicitări pentru învăţământul liceal. În alţi ani, cei mai mulţi solicitau revenirea în învăţământul primar şi gimnazial.

Ionuţ Cosmin Tudorachi a fost nevoit să se întoarcă în ţară, împreună cu tatăl său, după opt ani petrecuţi în Italia.

„Nu mai mergea treaba, tata îşi pierduse locul de muncă, aşa că am fost nevoiţi să ne întoarcem în ţară", spune adolescentul. Acesta vrea acum să ajungă în clasa a noua la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna".

„Are ceva probleme cu limba română, vă daţi seama după opt ani de studiu în italiană, dar este foarte încântat şi abia aşteaptă să meargă la şcoală", spune tatăl băiatului.

Şi părinţii Dianei Iuliana Felea au cerut reînscrierea fetiţei lor după ce aceasta a stat alături de ei un an de zile în Spania.

„Nu a mai vrut să stea aici şi ne-a bătut la cap să o aducem în ţară. Nu a reuşit să-şi facă prieteni în Spania şi i s-a făcut un dor nebun de prietenii de aici", spune mama Dianei, care aşteaptă acum decizia Ministerului Educaţiei. Dacă va primi avizul, fetiţa va reveni la şcoală alături de foştii ei colegi din clasa a şaptea de la Şcoala Gimnazială „Miron Costin".

Înscrieri până în septembrie

Printre cei 20 de copiii care cer revenirea la studii în ţară se numără şi Loredana Simona Chiraş, care a stat alături de părinţi 10 ani în Italia. Adică cea mai mare parte a vieţii ei, pentru că are doar 13 ani! Acum părinţii vor s-o înscrie la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu".

„Nu vorbeşte chiar bine româneşte, dar o vom trimite să facă ore de limba română cu o profesoară. Abia aşteaptă să meargă la şcoală", spune mama fetei.

Lista solicitărilor rămâne deschisă până aproape de începutul anului şcolar viitor, iar toţi cei care s-au întors recent din străinătate şi vor să-şi reînscrie copiii în învăţământul local se pot adresa ISJ Galaţi pentru toate detaliile.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite