Galaţiul, raiul maidanezilor populat cu "marfă de import"/Vezi cât costă întreţinerea câinilor fără stăpân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa zece mii de câini fără stăpân sunt în prezent liberi pe străzi, cu mult peste numărul animalelor aflate în padocurile din oraş.De la începutul acestui an, gălăţenii au plătit în contul taxei de ecarisaj suma de 664. 474 lei. 264. 412 de lei au fost deja cheltuiţi pentru întreţinerea maidanezilor.

La colţurile blocurilor, în parcuri, pe bulevarde şi chiar în incinta spitalelor, maidanezii sunt, de ani de zile, o prezenţă constantă.

O estimare aproximativă indică o cifră de aproximativ zece mii de câini fără stăpân în anul 2011 pe străzile din municipiul Galaţi, cu circa trei mii mai mulţi decât anul trecut. Situaţia poate părea bizară în ochii oricărui gălăţean, care în calitate de contribuabil la bugetul local plăteşte o taxă de ecarisaj anuală de 2,5 lei ca persoană fizică şi respectiv 50 de lei ca persoană juridică.


În mod normal, câinii ar trebui capturaţi, sterilizaţi, ţinuţi în padocuri şi eutanasiaţi în cazul în care nu se prezintă doritori care să îi adopte, dar aici intervin, ca o barieră, două aspecte majore: locurile insuficiente din adăposturi şi opoziţia organizaţiilor de protecţie a animalelor susţinute de o parte a societăţii civile.

46 de boxe pentru mii de maidanezi


De la începutul acestui an, padocul Primăriei de pe strada Zimbrului, în care se cazează temporar câini fără stăpân au ajuns 3.280 de animale şi cam tot atâtea au şi fost eutanasiate. Doar 3% din numărul gălăţenilor care au mers la adăpost ca să adopte un căţel s-au dovedit a fi serioşi şi nu au lăsat din nou animalul liber pe străzi.

„Perioada de şedere în adăpost a fost majorată la două săptămâni, tocmai pentru a da şansa acestor câini să fie adoptaţi, dar sunt foarte puţine cereri. Acum avem, în 24 de boxe, 134 de animale. Dacă nu vor fi revendicaţi, vor ajunge la eutanasiere şi mai apoi vor fi incineraţi la crematoriul de la Cazacioc. O adopţie costă 85 de lei, în care intră preţul transportului, microcipului şi al hranei", ne-a explicat tehnicianul veterinar Gelu Bejenariu de la padocul de pe Zimbrului.

Câini în adăpostul temporar: Foto: Cosmin Costache

image

În afară de câinii de pe Zimbrului, unde pot fi cazaţi până la 500 de câini, la celălalt padoc al Primăriei sunt cazate cu titlu permanent 200 de patrupede, în doar 22 de boxe şi cuşti individuale.

Câini în adăpostul permanent: Foto: Cosmin Costache

image

Numărul de locuri este insuficient pentru a permite ca mai mulţi câini să fie adunaţi de pe străzi, deşi anul trecut autorităţile promiteau construirea de noi padocuri şi a unui incinerator.

Maidanezi de import


„Pe criza asta, cine să mai facă padocuri? Sunt atât de multe probleme, încât nu ne mai permitem asemenea investiţii, deşi ar fi mai mult decât necesare. Taxa de ecarisaj se strânge foarte greu, anul trecut circa 60% din populaţia oraşului a plătit, iar anul ăsta şi mai puţin. Nu ne-am permis să facem decât un cabinet veterinar pe Zimbrului", a precizat Ion Ionescu, directorul Ecosal Galaţi, care pune înmulţirea câinilor şi pe seama „importurilor" din alte oraşe.

„Am avut de nenumărate ori probleme cu cei de la Brăila şi Bacău care veneau cu maşini cu câini la Galaţi, că au auzit ei aici ca sunt mulţi iubitori de animale. Am blocat chiar câteva maşini, cu poliţia, dar neexistând cadru legal, nu am avut ce să le facem. În plus, ne lovim de ONG-urile care săptămânal fac de la două la cinci plângeri penale împotriva noastră, pentru că adunăm câinii de pe străzi", adaugă Ionescu.

Sterilizarea, mai scumpă ca eutanasierea


Potrivit directorului Ecosal, societate aplăteşte pentru sterilizarea unui câine mascul între 70 şi 80 de lei şi 250 de lei pentru o femelă. La aceste costuri se adaugă preţul tranchilizantului folosit la capturare şi tratamentul de deparazitare. Pe de altă parte, eutanasierea costă doar 18 lei.

„Am avut sprijin şi din partea unor asociaţii de protecţie a animalelor care ne-au ajutat cu sterilizarea, dar am avut surpriza să constatăm că după operaţie multe femele fătau, aşa că nu ştiu cât de profesionist se făceau acele intervenţii", explică Ion Ionescu prezenţa puilor de maidanezi „sterilizaţi" pe străzile oraşului.

Majoritatea gălăţenilor este indignată de faptul că plăteşte taxa de ecarisaj fără ca Prămăria să facă eforturi reale pentru diminuarea prezenşei patrupedelor pe străzi.

 Georgeta Maxim, 61 ani

image

„Cred că au mai castrat din ei, că parcă nu mai sunt aşa mulţi. Oricum, mai este mult până să fie bine."

 Camelia Popa, 74 ani

image

„Nu se face nimic. Ne ia banii pe taxa de ecarisaj, dar le dă drumul pe stradă. La mine în cartier sunt haite întregi."

 Steluţa Giucani, 75 ani

image

„Cred că Primăria îşi face treaba, pentru că eu iubesc animalele. Nu mă deranjează câinii absolut deloc."

 Socrate Patriche, 58 ani

image


„Uneori, dimineaţa nu poţi trece pe stradă. Numic nu se face ca să îi mai împuţineze. La stadion sunt cu zecile de câini."

 Gheorghe Ivaşcu, 75 ani

image


„Nu ţin la câini cum ţin la oameni. Plătim taxă în fiecare an, dar nu pot nici să deschid uşa la bloc de mirosul câinilor care stau pe acolo."

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite