Câinii comunitari muşcă din bugetul spitalelor. Paguba numai la Galaţi se ridică la peste 350.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 365.000 lei au fost cheltuiţi în anul 2010 pentru tratamentul antirabic al celor muşcaţi de câinii maidanezi la Galaţi. Sute de gălăţeni au avut de suferit de pe urma câinilor comunitari extrem de agresivi. În acelaşi timp, Ecosalul a eutanasiat peste 6.500 de animale fără stăpân.

Veşnica problemă a câinilor comunitari din oraş pare să nu aibă rezolvare în viitorul apropiat.
Îndiferent că ne aflăm în centru, pe o stradă principală, în interiorul cartierelor sau la marginea oraşului, câinii fără stăpân apar la tot pasul şi sunt din ce în ce mai agresivi.

O muşcătură - 408 lei

Atât a costat tratamentul antirabic pentru fiecare persoană care a ajuns la spital din cauza muşcăturilor de câini maidanezi, raportându-ne la suma totală cheltuită anul trecut. Astfel, 894 de gălăţeni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost atacaţi de animalele fără stăpân, iar pentru toţi aceşti pacienţi, spitalele au cheltuit din buget 365.000 lei.

„Sunt foarte mulţi oameni care au fost muşcaţi anul trecut de către câinii comunitari. Dacă ne uităm pe cifre vedem că sunt peste două persoane pe zi muşcate. Pe lângă aceştia, mai sunt şi cei care nu se prezintă la spital", spune Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Banii pentru tratamentul antirabic, ce constă într-o serie de vaccinuri administrate periodic, vin parţial de la Ministerul Sănătăţii. În acelaşi timp, o parte dintre aceste sume este decontată şi de Casa de Asigurări de Sănătate.

image

Boala se manifestă în 1-3 luni

„În cazul în care nu se urmează tratamentul cu vaccin sau ser antirabic, semnele de boală apar într-un interval de 30-90 de zile. Oricum, dacă o persoană este muşcată, este indicat să vină cât mai repede la medic", mai spune dr. Boldea.

În ceea ce priveşte eterna problemă a maidanezilor din oraş, autorităţile se plâng că numărul lor creşte văzând cu ochii.

"Sunt mult prea mulţi câini. Vrem să apărăm drepturile animalelor dar nu facem nimic pentru asta. Vinovaţi sunt şi stăpânii animalelor, care le lasă să se înmulţească în neştire", mai spune Valentin Boldea.

7.000 de câini capturaţi în 2010

7000. Acesta este numărul de câini pe care i-au strâns de pe străzi hingherii anul trecut.

„Dacă vine cineva să-i revendice e bine, dacă nu sunt eutanasiaţi şi apoi duşi la crematoriu, conform prevederilor legale. În padocuri avem acum aproximativ 350 de capete acum", spune Ion Ionescu, directorul Ecosal Galaţi, societatea care se ocupă de strângerea maidanezilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite