Ambulanţa Galaţi lucrează sub limita de supravieţuire. Maşinile au rămas fără personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul Judeţean de Ambulanță din Galați se confruntă cu o lipsă acută de personal. În ultimul an, zece medici au plecat în străinătate. Doctorii și asistentele rămase, muncesc pe brânci, tură după tură, încercând să facă față solicitărilor.

Pe doctorița Mihaela Pleșu o surprindem în dispeceratul Serviciului de Ambulanță în timp ce răspunde la telefoane. Deși este medic pe ambulanţă, prin rotaţie lucrează şi în dispecerat, pentru că, de cinci ani, serviciul nu mai are dispecer. În restul zilelor, acordă primul ajutor pe teren.


„ Ziua mea de muncă se termină la ora 14.00, dar peste șase ore va trebui să ies la garda de noapte, până la opt dimineața. Apoi la 14.00, trebuie să fiu iarăși la serviciu", povestește agitată doctoriţa. Turele se țin lanț, astfel că, în loc să muncească 35 de ore pe săptămână, femeia face 50.


Alături de Mihaela Pleșu, mai sunt doar doi medici care lucrează pe ambulanțe. O parte din personal este în concediu, iar altă parte e plecată în străinătate. Angajări însă, nu s-au mai făcut. În mod normal, serviciul de Ambulanță ar trebui să aibă 21 de medici, câte trei pe tură, dar sunt şapte de toţi, dintre care doar trei merg pe teren.


„Există locuri vacante, dar nu avem voie să facem angajări. Cu toții lucrăm la limita rezistenței fizice și psihice, mai ales pe caniculă. Medicii sunt pur și simplu epuizați", spune Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanță Galați.


Dacă apar cazuri excepționale, în ajutor le vin medicii de la SMURD și cei de la Spitalul Militar, care mai fac gărzi de noapte.


Deși solicitarea este mai mare, salariul personalului de la Ambulanţă a rămas neschimbat. Ultima mărire, cu 11%, a fost făcută în ianuarie, dar după ce, cu doi ani în urmă, statul le-a tăiat 25% din salarii. Nemulțumiți, tot mai mulți medici şi asistente iau drumul pribegiei.


Viorica Doagă (40 ani), asistentă, pleacă în Anglia, unde va lucra într-un azil de bătrâni pentru un salariu de 2.000 de euro.

image

Foto: Bogdan Dimofte/ Asistenta Viorica Doagă răspunde cu entuziasm la telefoanele de urgență


„Plec din cauza salariului și a volumului de muncă de aici. S-a triplat în comparație cu două decenii în urmă, când m-am angajat. Atunci eram 20 de asistente și făceam 3-4 cazuri pe zi. Acum avem câte 1-2 cazuri pe oră. Uite, chiar acum avem o urgență la care nu are cine se ducă", spune Doagă.


„Îmi pare rău, dar n-am argumente ca să-i opresc să plece. Acolo se muncește într-un stil constant, iar salariile sunt de zeci de ori mai mari", spune Polinschi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite