FOTO Gălăţeni, curăţaţi-vă ţurţurii! Vezi aici care este amenda pentru "stalactitele" de la streşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii patroni au fost prevăzători şi au îndepărtat zăpada. Foto: Cosmin Costache
Unii patroni au fost prevăzători şi au îndepărtat zăpada. Foto: Cosmin Costache

Căderile abundente de zăpadă ar trebui să dea de lucru gălăţenilor nu doar în ce priveşte curăţarea trotuarelor pentru a face căi de acces, ci şi din cauza pumnalelor de gheaţă care se formează la streşini şi sunt potenţiale arme albe.

Potrivit legii, îndepărtarea zăpezii şi a gheţii din vecinătatea şi de pe acoperişurile imobilelor, indiferent dacă sunt clădiri de locuit, sedii de instituţii publice ori firme private este o obligaţie a celor care le deţin ori le administrează, îndatorirea fiind impusă pentru a preveni accidentele.

Că un turţure viguros uitat la streşina unei construcţii sau un petic de gheaţă neînlăturat la timp pot fi extrem de periculoase, uneori chiar letale, au dovedit-o deja numeroase incidente în trecut.

Ţurţuri în Ţiglina 1

Experienţele tragice legate de ţurţurii ucigaşi nu au avut însă suficient impact asupra multor gălăţeni, care speră că norocul va fi prin zonă în momentul în care turţurii desprinşi sub povara greutăţii sau sub câteva raze de soare vor cădea pe caldarâm fără a răni pe nimeni.

Ceea ce ignoră mulţi dintre ei amenda care o pot plăti şi care nu este deloc mică.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 21/2002 prevede, în art. 9,lit. f, că "instituţiilor publice, agenţilor economici şi celorlalte persoane juridice le revine obligaţia să (...) îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din dreptul imobilelor şi incintelor în care îşi desfăşoară activitatea, potrivit normelor stabilite de consiliile locale".

Ţurţuri în Ţiglina 1

Acelaşi act normativ prevede la art. 10, lit. f, că "cetăţenilor le revine obligaţia îndepărtării zăpezii şi a gheţii de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri".

Cuantumul amenzilor aplicabile celor două categorii este stipulate în HCL 307/2006: "Neîndepărtarea imediat după oprirea intemperiilor, a zăpezii şi gheţii de pe trotuare, de pe acoperiş, din faţa imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 500 - 1500 lei pentru persoane fizice şi 1000 - 2500 lei pentru persoane juridice".

Ţurţuri în Ţiglina 1

Cei care cred că ar putea scăpa de efort apelând la ajutorul pompierilor nu primesc veşti foarte bune.

"Pompierii nu intervin la curăţarea ţurţurilor decât în cazuri speciale, cum ar fi clădirile foarte înalte sau ţurţurii de dimensiuni mari. În rest, este obligaţia cetăţenilor şi a instituţiilor că îşi rezolve problema", ne-a declarat cpt. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Ţurţuri în Ţiglina 1

Potrivit sursei citate, până la această dată ISU nu a primit nicio solicitare de intervenţie pe aceastră linie de la vreun administrator ori proprietar al vreunei clădiri care să se încadreze în standardele speciale, ceea ce ne face să credem ori că aceştia şi-au rezolvat problema prin mijloace proprii, ori că aşteaptă să vină primăvara.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite