Mafia rețetelor false a stors miliarde de lei de la stat cu un antibiotic/Vezi cum acționa rețeaua!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Violeta Păun a făcut noi dezvăluiri despre rețeaua în halate albe.
Procurorul Violeta Păun a făcut noi dezvăluiri despre rețeaua în halate albe.

Zeci de mii de rețete compensate sau gratuite susceptibile a fi fost falsificate au fost ridicate în urma celor 26 de precheziții efectuate vineri dimineață de procurori și polițiști. Până în prezent, au fost audiați peste 500 de gălățeni.

Primele semnale privind ajungerea într-o anumită farmacie din oraș a unor rețele completate în fals de medicii de familie au ajuns la urechile polițiștilor încă din luna iunie 2010.

Sesizările îi vizau pe reprezentanții farmaciei, care în perioada august 2008 - iunie 2010 au folosit astfel de rețete, compensate sau gratuite, pentru a-și însuși medicamente sau, după caz, bani din deconturile făcute de Casa de Asigurări.

Citește și:

Ancheta privind rețetele false tulbură apele printre farmaciștii și medicii de familie din Galați

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au început atunci urmărirea penală pentru delapidare, fals în înscrisuri și uz de fals. Un an mai târziu, cazul a ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, care au început să monitorizeze activitatea mai multor farmaciști și medici de familie susceptibili de a fi comis faptele sesizate.

"Procurorii au început urmărire apenală, pe lista capetelor de acuzare adăugându-se și fapta de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. S-a stabilit că mecanismul prin care rețetele false ajungeau să fie decontate de CAS era format din medici de familie, un reprezentant al unei companii farmaceutice și farmaciști. Primii completau în fals rețetele compensate sau gratuite, pe care treceau un anumit medicament. Rețetele erau eliberate pe numele unor persoane care ori se prezentau la consultații dar nu primeau rețeta respectivă, ori erau bolnavi cronici și li se prescriau mai multe rețete, unele cu respectivul medicament. Acestea erau duse în farmacii de reprezentanții companiei farmaceutice, iar farmaciștii le înaintau spre decont la CAS", a explicat Violeta Păun, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați.

În urma percheziționării celor 26 de locații, dintre care opt cabinete medicale, două farmacii, un sediu al umei firme de distribuție și 15 locuințe aparținând medicilor, farmaciștilor și respectiv reprezentanților companiei distribuitoare, anchetatorii au ridicat nu mai puțin de 10.000 de rețete care au ca numitor comun antibioticul Cefaclor.

Antibioticul Cefaclor.

Medicamentul, care se prescrise de regulă pentru tratarea infecțiilor renale, respiratorii și din sfera ORL, are un preț de vânzare în farmacii de maximum 30 de lei.

"Până în prezent au fost audiate 500 de persoane din municipiul Galați și localități din mediul rural, 90% dintre aceștia susținând că nu au beneficiat niciodată de rețetele prescrise. Mai sunt de audiat circa 450 de persoane", a completat procurorul Păun.

Abia după ce vor stabili câte dintre rețetele ridicate au fost confiscate, respectiv le-au adus bani negri farmaciștilor și medicilor de familie, precum și valoarea prejudiciului creat, procurorii vor putea stabili cine anume va răspunde penal pentru capetele de acuzare vizate de anchetă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite