Poliţiştii locali s-au pus cu burţile pe carte! Agenţii de pe străzi se întrec în masterate în drept sau psihologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Stroe, în faţa calculatorului unde „lucrează” pozele. Foto: Bogdan Dimofte.
Costel Stroe, în faţa calculatorului unde „lucrează” pozele. Foto: Bogdan Dimofte.

Aproape jumătate din efectivul instituţiei a terminat o facultate, peste 80 de poliţişti locali lăudându-se chiar că au absolvit studii de masterat. Cealaltăp jumătate a cadrelor Poliţiei Locale are doar studii medii.

Au apus vremurile în care gardienii publici, predecesorii celor care aveau să devină poliţişti comunitari şi mai nou, poliţişti locali, patrulau agale pe străzi sau păzeau instituţiile statului având la dosar, în cel mai fericit caz, o modestă diplomă de Bacalaureat.

Dacă în urmă cu un deceniu, aspiranţii la statutul de gardieni publici nu trebuia să fie "şoareci de bibliotecă", criteriile s-au schimbat odată cu atribuţiile şi uniformele. Cele două transformări, în poliţie comunitară şi mai apoi, în poliţie locală, dublate de acordarea de noi atribuţii, care mai de care mai complexe, dar şi teama de concedieri, i-au aruncat pe agenţi direct pe băncile facultăţilor.

"În momentul de faţă, Poliţia Locală Galaţi are 302 angajaţi. Dintre aceştia, 85 sunt licenţiaţi, 25 au studii de master, iar câte 20 sunt în curs de finalizare a studiilor universitare, respectiv de masterat", ne-a precizat Cristian Gâscă, directorul Poliţiei Locale Galaţi.

Policalificaţi

Poliţiştii locali trebuie să se priceapă la legislaţie, având dreptul să oprească şoferi în trafic şi să dea unele amenzi la regimul circulaţiei, la mediu, având competenţe şi pe linie de protecţie a mediului înconjurător, la comerţ sau la construcţii. Fiecare serviciu are specificul lui, aşa că agenţii s-au orientat şi s-au dus la şcoală pentru a se şcoli pe măsura competenţelor.

Cea mai frecventată instituţie de învăţământ superior rămâne totuşi Facultatea de Drept, ceea ce îi atrage pe poliţişti la această specializate nefiind neapărat legătura cu specificul activităţii, ci faptul că se poate absolvi relativ uşor.

Master la vârsta a doua


Costel Stroe (43 ani) lucrează în instituţie încă de pe vremea când se numea Corpul Gardienilor Publici.

„Eu făcusem trei ani de Drept pe vremea când lucram în Combinat, dar apoi am renunţat. Când am venit aici, am reluat facultatea şi am termina-o acum trei ani. E o facultate relativ lejeră şi m-am gândit că poate o să îmi fie şi de folos", ne-a declarat Costel Stroe, agent în cadrul Copartimentului de Siguranţă Rutieră şi absolvent al Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii „Spiru Haret".

Poliţistul, pasionat de fotografie, se ocupă acum de tot ce înseamnă imagine folosită ca probă în activitatea Poliţiei Locale Galaţi. Această preocupare l-a îndemnat să meargă mai departe şi să urmeze un masterat unde a învăţat despre filmul, fotografia şi fonograma judiciară.

„Am urmat masterul pe probaţiunea în procesul penal şi am învăţat detalii despre fotografia judiciară pe care nu le ştiam înainte ca simplu fotograf. Folosesc o parte din noţiunile studiate la master, cât ne permit competenţele, dar dacă aş prinde un loc la Criminalistică, m-aş duce fără să clipesc", îşi exprimă speranţa Costel Stroe.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite