Tot mai multe gospodării din Galaţi, arse din cauza ţigărilor uitate aprinse şi a instalaţiilor electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neglijenţa, dar şi instalaţiile de încălzire ori de iluminat îmbătrânite ori defecte au stat la baza celor mai multe incendii izbucnite în gospodăriile din judeţul Galaţi pe parcursul anului trecut.

467 de incendii este numărul evenimentelor la care au fost solicitaţi să intervină în cursul anului trecut pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, majoritatea acestora înregistrându-se în gospodăriile persoanelor fizice.

Cele 340 de focuri la reşedinţele particulare reprezintă o creştere a numărului de astfel de evenimente cu 14,24 faţă de incendiile cu aceste caracteristici produse în 2010, ceea ce denotă pe de o parte că populaţia nu respectă toate măsurile de prevenire a incendiilor, dar şi lipsa de preocupare a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă care nu popularizează suficient măsurile profilactice.

În topul cauzelor care au determinat aceste incendii conduce fumatul - 36,83% din cazuri, urmat de focul deschis -27,83% din cazuri, instalaţiile electrice defecte - 14,76% din cazuri, coşurile, burlanele de fum defecte sau necurăţate - 17,77%, din cazuri, iar 2,91% dintre incendii au fost cauzate de alţi factori.

Deşi au stat prost la capitolul prevenire, serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au stat bine la capitolul intervenţie pentru stingerea incendiilor care s-au manifestat în raza lor de acţiune.

„Acest fapt denotă că primarul în calitatea sa de preşedinte al CLSU are o mai mare implicare în coordonarea activităţilor pe linia situaţiilor de urgenţă, produse în unitatea administrativ teritorială pe care o reprezintă", menţionează colonelul Ion Pleşu, şeful ISU Galaţi.

68 de oameni salvaţi şi 28 de morţi

Intervenţiile pompierilor la lichidarea incendiilor a avut ca efect şi salvarea a numeroase vieţi omeneşti, majoritatea locatari ai caselor care au luat foc.

„Pe timpul intervenţiilor mai puţin cele SMURD au fost salvate 68 de persoane - 52 adulţi şi 16 copii -, protejate bunuri şi instalaţii în valoare de cca. 31,761 milioane lei. Cu toate eforturile depuse au fost înregistrate un număr de 11 persoane adulte rănite, şi decedate 28 persoane, respectiv 22 adulţi şi 6 copii. În acest an a fost înregistrat un rănit din rândul efectivelor proprii, aparţinând Secţiei de pompieri Tecuci care a totalizat un număr de 15 zile incapacitate de muncă", a completat colonelul Pleşu.

Intervenţii mai rapide

Chiar dacă Galaţiul este unul dintre puţinele judeţe din ţară unde pompierii încă mai intervin cu maşini vechi, timpul de intervenţie la incendii a fost unul mai bun anul trecut.

„Timpul mediu de răspuns al inspectoratului, la situaţii de urgenţă, a fost de 16'21" faţă de 17'41" în 2010, iar viteza medie de deplasare în acest an a fost 38,04 km/h faţă de 40,43 km/h în 2010. Se observă că timpul mediu de răspuns al inspectoratului la situaţii de urgenţă cât şi viteza medie de deplasare sunt în scădere ceea ce se datorează pe deoparte perfecţionării pregătirii personalului de intervenţie iar pe de altă parte încadrării corespunzătoare a localităţilor în raioanele de intervenţie ale subunităţilor conform criteriilor de performanţă", a afirmat colonelul Ion Pleşu cu ocazia prezentării bilanţului activităţii ISU pe anul 2011.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite