FOTO Moda armelor s-a lipit strâns de gălăţeni. Tot mai multe împuşcături răsună în oraşul de la Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Poliţiei Galaţi, în judeţ există în momentul de faţă aproape 3.000 de arme, 428 de autorizaţii fiind eliberate numai anul trecut. În 2011, numărul infracţiunilor de uz ilegal de armă a crescut de trei ori faţă de cel înregistrat în anul 2010.

Deţinerea unei arme pare să fi devenit o modă, dacă ar fi să ne luăm după numărul mare de astfel de dispozitive, letale sau neletale, autorizate de Serviciul Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase (SAESP) din cadrul IPJ Galaţi.

2.975 de arme se află în prezent legal în posesia gălăţenilor care vor să se protejeze sau care le folosesc în scopuri sportive.

Armele deţinute ilegal sunt cele aduse de traficanţi

Ideea că locuitorii judeţului cred că o puşcă sau un pistol îi ajută să fie invincibili în eventualitatea unor conflicte este întărită de faptul că aproape jumătate din armele autorizate sunt letale, dar şi de numărul mare de dispozitive deţinute ilegal confiscate anul trecut de poliţişti.

Subcomisarul Cristian Picioruş, şeful SAESP Galaţi.

image

"În 2011, am confiscat 58 de arme, 20 dintre aceste fiind letale. Depistarea armelor se face destul de dificil, noi îi vizăm în principal pe cei care la un moment dat le folosesc, deoarece aceia care le ţin pur şi simplu în casă sunt foarte greu de identificat. Oricum, aceştia nu îşi cumpără armele din magazinele de profil, acestea eliberând armele numai în baza autorizaţiilor emise de noi şi au registre de evidenţă cu armele şi muniţia vândute, ci le procură pe alte căi, având în vedere că suntem judeţ de frontieră", ne-a declarat scms. Cristian Picioruş, şeful SAESP Galaţi.

Potrivit sursei citate, în prim planul atenţiei poliţiştilor se află grupările care comit diverse infracţiuni cu ajutorul armelor.

„Prioritară pentru noi este monitorizarea grupurilor de infractori, cunoscute în a avea preocupări în deţinerea şi folosirea de arme letale şi neletale pe care le folosesc în conflicte spontane sau cu care săvârşesc infracţiuni de genul jafurilor armate", a completat şeful SAESP.

Arme scoase uşor din toc

Dacă obţinerea unei arme să poate face în schimbul unei sume de bani şi unor formalităţi relativ simple, când vine vorba de păstrarea ori utilizarea acestora, lucrurile nu mai sunt chiar roz. Un segment destul de mare al deţinătorilor de arme apelează rapid la acestea pentru a tranşa diverse situaţii, încurajaţi fiind într-o mare măsură de faptul că pedepsele prevăzute de lege sunt destul de mici: cel mult un an închisoare pentru deţinere ilegală şi maxim trei, pentru uz fără drept.

"Un exemplu în acest sens este cazul de anul trecut de la vulcanizarea de pe Coşbuc, unde o persoană a tras un foc de armă pentru a-l intimida pe un angajat, ca acesta să îi dea o sumă de bani pe care i-o datora. Acolo a fost un fel de tentativă la tâlhărie", a exemplificat subcomisarul Picioruş.

În această vulcanizare a fost tras un foc de armă pe 25 noiembrie 2011

Vulcanizare aunde a avut loc incidentul.

Un caz similar este cel înregistrat zilele trecute la Şendreni, unde un localnic i-a aplicat unui şofer de tir o corecţie cu patul armei, după ce în prealabil a tras un foc în aer.

Deşi s-a stabilit că pistolarul deţine arma cu acte în regulă, acesta este cercetat penal pentru uz fără drept a armei.

În 2011, poliţiştii au constatat 20 de fapte de uz ilegal de armă, faţă de şase infracţiuni constatate în anul precedent.

Proprietăţi păzite cu arma

Începutul lui 2012 a adus, dintr-un foc, trei cazuri în care arme deţinute legal au fost folosite în reglarea unor conflicte, două dintre acestea fiind izbucnite între hoţi şi paznicii, respectiv administatorul unor domenii private.

Dumitru Popa, administatorul bălţii Potcoava de la Braniştea, este cel care a trimis în spital un hoţ de peşte pe care l-a prins la furat în zorii zilei de 6 ianuarie. Bărbatul a folosit arma cu bile de cauciuc pe care o deţine legal pentru a-şi apăra proprietatea şi l-a împuşcat pe braconier în gât.

Cătălin Badiu a fost împuşcat la Balta Potcoava, pe 6 ianuarie

image

„Am prins patru inşi care prindeau peşte. Când am tras, unul a reuşit să fugă. Am fost nevoit să îmi iau armă ca să păzesc balta, că altă soluţie nu aveam. Am mai tras după hoţi încă de două ori, anii trecuţi, dar văd că nu se potolesc", a declarat Dumitru Popa imediat după incidentul care a determinat deschiderea unei anchete care vizează oportunitatea folosirii armei.

Gheorghe Ioniţă, împuşcat la Gara Cătuşa, pe 10 ianuarie

image

Cel mai recent uz de armă a fost făcut de agenţi societăţii de pază ai ArcelorMittal, care au împuşcat un bărbat suspectat că încerca să fure cocs de pe domeniul combinatului. Gheorghe Ioniţă (36 ani) a ajuns la Spitalul de Urgenţă, având plăgi împuşcate la ambele picioare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite