Caz incredibil la Galaţi! Anchetatorii care au bătut, maltratat şi închis un bărbat pot scăpa nepedepsiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un gălăţean acuză poliţiştii că l-au bătut şi torturat psihic opt ani, obligându-l să-şi asume o crimă pentru care l-au trimis în judecată. Procurorul de caz şi poliţiştii care l-au anchetat pe Gheorghe Hogaş sunt pasibili de sancţiuni disciplinare şi plata daunelor pentru cercetare şi judecare abuzivă.

Procurorul de caz şi poliţiştii care l-au anchetat şi arestat pe Gheorghe Hogaş sunt pasibili de sancţiuni disciplinare şi plata daunelor pentru cercetare şi judecare abuzivă. La un deceniu de la uciderea unei bătrâne, în comuna gălăţeană Vârlezi, trei instanţe l-au găsit nevinovat pe Gheorghe Hogaş pentru violare de domiciliu şi tâlhărie soldată cu moartea victimei, iar adevăratul criminal nu a fost găsit nici până astăzi.


"Te terminăm !"


Bărbatul de 47 de ani, de profesie zidar, a trăit o adevărată dramă în ultimii 10 ani. Coşmarul lui Gheorghe Hogaş a început în 1999, când a devenit suspectul principal în cazul uciderii Tasiţei Vârgolici, de 80 de ani, la care muncea ca zilier. Scenariul imaginat de anchetatori era acela că bărbatul ar fi sustras 30 de lei din poşeta bătrânei pentru a-i juca la Pronosport, iar când victima a încercat să-l oprească, ar fi înjunghiat-o cu un cuţit.

Hogaş este o fire retrasă, iar anchetatorii au bănuit că are ceva de ascuns. A fost dus la postul de Poliţie din localitate şi bătut ca un animal, după ce a fost legat cu cătuşele la spate. "Au văzut că sunt mai slab din fire, mai necăjit şi m-au luat pe mine. M-au torturat să spun că eu am omorât-o pe bătrână. Mi-au spus: «Dacă nu spui cum vrem noi, te ducem la Galaţi şi te terminăm»", ne-a declarat Gheorghe Hogaş. Parchetul l-a scos iniţial de sub urmărire penală pe bărbat, întrucât nu erau suficiente probe împotriva lui, dar ancheta a continuat timp de opt ani, perioadă în care acesta era chemat la Poliţie aproape zilnic şi ameninţat pentru a lua crima asupra sa.

image

Fiind suspectul de serviciu, Parchetul a luat decizia de a-l trimite în judecată, în urmă cu doi ani. Tribunalul Galaţi, Curtea de Apel şi, în urmă cu câteva zile, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au declarat nevinovat. Gheorghe Hogaş va da în judecată statul român pentru a i se face dreptate. "Am vorbit cu un avocat să deschid proces, dar cum poţi aprecia în bani o tortură de 10 ani ?", se întreabă retoric bărbatul.

Citiţi şi:

Iaşi: Dosarul crimei perfecte, fără vinovat după 11 ani


Traşi la răspundere


Dacă statul va fi obligat să-i plătească daune lui Gheorghe Hogaş, legea prevede că Finanţele pot recupera paguba de la vinovaţi, în instanţă. "Statul poate deschide procese pentru recuperarea daunelor, împotriva procurorului de caz, dar şi a poliţiştilor care s-au ocupat de anchetă, dacă se dovedeşte că au furnizat date eronate", ne-a declarat procurorul Marcel Codiţă, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite