Galaţi:Tot mai mulţi gălăţeni aleg să fie “mămici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi:Tot mai mulţi gălăţeni aleg să fie “mămici”
Galaţi:Tot mai mulţi gălăţeni aleg să fie “mămici”

Vremurile în care doar mămicile aveau grijă de bebeluşi nu mai sunt la modă

Aproape o mie de bărbaţi se află în prezent în concediu de paternitate ca să-şi îngrijească bebeluşii. Pentru creşterea şi educaţia celor mici, ei beneficiază de o indemnizaţie lunară de 600 de lei, la care se adaugă alocaţia de 200 de lei.

Din cele 3.856  persoane aflate în evidenţa Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) Galaţi, 820 sunt bărbaţi care au renunţat temporar la serviciu şi sunt în concediu pentru îngrijirea copilului.

 “Cei mai mulţi aleg această variantă din cauză că soţiile lor nu pot beneficia de indemnizaţie pentru că nu au un loc de muncă”, a declarat Olimpia Ralea, directorul DMPS Galaţi.

Soţia are un salariu mai mare
 

Unul dintre cei care şi-a luat în serios rolul de „mamă” este inginerul Cristian Boteanu (31 de ani). Pentru un an de zile se va ocupa doar de fiica sa, Miruna Alexandra, în vârstă de un an şi două luni.

În primul an a avut grijă de  bebeluş soţia, dar de când indemnizaţia poate fi 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni am decis să intru eu în concediu paternal. Astfel, venitul ar fi mai mare.

Mă bucur că îmi pot vedea mai des copilul. Am învăţat să schimb scutece, să-l îmbăiez şi să-i pregătesc biberonul. Ne plimbăm zilnic în parc
”, povesteşte cu mândrie Cristian.

Bărbaţii care vor să renunţe la serviciu pentru un concediu de paternitate primesc lunar de la stat o indemnizaţie de 600 de lei sau 85 % din salariu. Pentru a beneficia de această sumă, unul dintre părinţi trebuie să fi realizat venituri impozabile cu un an înaintea naşterii copilului.

Taţii au un şi un avantaj în plus dacă urmează un curs despre îngrijirea copilului. Ei pot beneficia de un concediu suplimentar, plătit de angajator, precum şi de 10 zile lucrătoare care se adaugă la concediul paternal. În plus, cei care aleg să se întoarcă mai devreme la muncă primesc un stimulent de 100 de lei pe lună.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite