EXCLUSIV Scenariul lui Sergiu Băhăianu "loveşte" din nou: "reţetă de afaceri" cu boschetari făcuţi patroni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina şi Severus Batog, din Galaţi, sunt suspectaţi că ar fi produs, printr-un scenariu asemănător celui pus la punct de celebrul Sergiu Băhăianu, o pagubă de peste cinci milioane de euro. Mecanismul folosit este ingenios: firmele devalizate fiind apoi "pasate" unor persoane condamnate în alte cauze, de la care creditorii nu pot obţine nimic.

Doi patroni din Galaţi, soţ şi soţie la un moment dat (între timp au divorţat), au reuşit să pună la punct unul dintre cele mai impresionante „tunuri" financiare petrecute la Galaţi în ultimii ani. Alina Gabriela Batog (35 ani) şi Severus Emanuil Batog (43 ani) s-au folosit de una dintre firmele lor - GRESTINCOM TRANS SRL Galaţi (J17/1397/2003; CUI 15815860) - pentru a frauda statul, mai multe bănci şi câteva zeci de firme cu sume uriaşe, care depăşesc, în total, cinci milioane de euro.

Ulterior, la începutul lui 2011, când firma fusese deja „stoarsă" de toţi banii, prin operaţiuni fictive, a fost „transferată" pe numele unor persoane fără niciun fel de proprietate, care, pe deasupra erau deja condamnate pentru fapte penale grave, cum ar fi traficul de droguri şi înşelăciunea.

Grestincom - născută să fraudeze

Firma care este placa turnantă a întregii afaceri, GRESTINCOM TRANS SRL Galaţi, a fost înfiinţată în anul 2003, fondatori fiind chiar cei doi soţi Batog. Iniţial, a avut un capital social de 200 de lei şi se ocupa de comerţ cu diverse produse siderurgice (mai ales tablă).

Potrivit situaţiilor financiare depuse la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi, firma a avut, până în 2008, o evoluţia halucinantă. Cifra de afaceri a crescut permanent, ajungând la peste 10 milioane de euro. Interesant este că în niciunul dintre aceşti an nu a înregistrat profit, în schimb datoriile către furnizori, către stat şi către bănci au crescut exponenţial. La sfârşitul lui 2008, societatea datora 4,8 milioane de euro, bani care nu au mai fost achitaţi niciodată creditorilor.

Agenţia Naţională de Administrarea Fiscală ne-a informat, de asemenea, că firma GRESTINCOM TRANS SRL Galaţi nu a plătit niciodată contribuţii la asigurările sociale, la asigurările de sănătate sau la fondul de şomaj, deşi figurează cu 41 de angajaţi în perioada 2004-2006.

Direcţia de Finanţe Galaţi s-a sesizat de acest lucru de-abia în 2009 (dosar de executare silită nr 89/2009), când a trecut la executarea silită a celor trei imobile ale firmei (două apartamente şi o casă), în contul unor impozite de circa 1,3 milioane lei. Clădirile erau gajate pentru o serie de credite bancare luate de soţii Batog de la Piraes Bank şi Garanti Bank, iar băncile au rămas finalmente cu paguba.

Firma devalizată este „pasată" !

Începând cu 2009, activitatea firmei intră în impas, pe fondul acumulării de datorii uriaşe. Numeroşi creditori se adresează instanţei, iar pe rolul Judecătoriei şi Tribunalului Galaţi se adună zeci de dosare civile.

Soluţia salvatoare găsită de soţii Batog a fost una specială, de care s-a folosit, printre alţii, şi celebrul Sergiu Băhăianu: cedarea firmei către persoane fără casă, fără masă.
La începutul anului 2011, GRESTINCOM TRANS SRL încă îi avea ca asociaţi pe Severus Emanuil Batog (31.05.1968) şi Alina Gabriela Batog, ambii cu domiciliul în Galaţi.

Pe 5 ianuarie 2011, intră în societate asociatul Marian-Narcis Munteanu (45 ani), domiciliat în Focşani. Tot atunci, Severus Emanuil Batog este revocat din funcţia de administrator, funcţie preluată de Marian-Narcis Munteanu.

Pe 10 ianuarie 2011, se retrage din firmă asociatul Alina Gabriela Batog, părţile sociale deţinute de aceasta fiind preluate de focşăneanul Marian-Narcis Munteanu. Mai mult, acesta preia şi majoritatea părţilor sociale deţinute de celălalt Batog, care rămâne asociat minoritar.

Pe 25 februarie 2011, în urma unei majorări de capital social, apare în firmă un nou asociat, Valentin-Laurenţiu Chircu (45 ani), domiciliat în Tîrgu Jiu, judeţul Gorj. Acesta a preluat şi funcţia de administrator de la Marian-Narcis Munteanu.

Pe 3 martie 2011, gorjeanul Valentin-Laurenţiu Chircu devine unic asociat, preluând părţile sociale deţinute de Marian-Narcis Munteanu şi Severus Emanuil.
După cum se vede, în doar trei luni, firma şi-a schimbat complet acţionariatul, scopul fiind acela de a păcăli persoanele care au de la încasat de la GRESTINCOM TRANS peste 5 milioane de euro. Afirmaţia se bazează pe argumente solide.

După vânzare, firma a sistat plăţile!

În aprilie 2011, GRESTINCOM TRANS începe să refuze la plată cecurile şi biletele la ordin emise în favoarea partenerilor de afaceri, astfel că, la ora actuală, se află în interdicţie bancară de a emite cecuri şi figurează cu refuzuri la plată în valoare totală de 499.428 lei.

Tot în aprilie 2011, Finanţele Galaţi au depus opoziţie la Tribunalul Galaţi (Dosar 4339/121/2011), baza prevederilor OUG 54/2010 privind unele măsuri de combatere a evaziunii fiscale, cerând anularea cesionărilor de părţi sociale. Primul termen al procesului este chiar pe 16 septembrie 2011. De asemenea, a fost făcută o sesizare penală împotriva celor implicaţi în tranzacţie.

Severus Batog: "Nu am ţepuit pe nimeni"

Fostul patron al Grestincom Trans SRl Galaţi spune că la mijloc este o confuzie şi că el nu a ţepuit pe nimeni. "Când am predat compania, avea de plătit statului doar 48.000 de lei, obligaţie pe care cei care au preluat firma şi-au asumat-o. Tranzacţia s-a făcut cu aviz de la Finanţe de asemenea. Ce au făcut noii proprietari, nu mai este treaba mea", ne-a declarat Severus Batog, care a mai precizat că firma cedată nu are datorii către bănci.

În acelaşi timp, Severus Batog a recunoscut că mai există o companie cu nume asemănător - Grestincom SRL - al cărei patron este în continuare şi care este în lichidare judiciară. "Este adevărat, această firmă are datorii foarte mari, la stat şi la bănci, dar are şi creanţe uriaşe de recuperat de la diverse persoane. Nu am avut cum să-mi plătesc datoriile câtă vreme nici alţii nu mi-au plătit mie", spune Batog.

În ceea ce priveşte faptul că Finanţele au deschis o acţiune în instanţă pentru a se invalida transferul de proprietate al părţilor sociale de la Grestincom Trans SRL (tocmai pentru că există suspiciuni privind legalitatea tranzacţiei), Severus Batog a fost destul de evaziv în declaraţii: "Este treaba Finanţelor, nu a mea! Eu am avut acordul lor ca să fac cesiunea".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite