Afacerile magnatului Andrei Lişinschi sunt în pericol. Mai multe firme au cerut judecătorilor falimentul INTFOR!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miliardarul Andrei Lişinschi, în fabrica de tablă  INTFOR
Miliardarul Andrei Lişinschi, în fabrica de tablă INTFOR

Compania Intfor SA este deja parte în mai multe dosare de faliment, pornite de creditorii ei, unii neplătiţi de peste doi ani. Firma metalurgică din Galaţi are datorii uriaşe, ce depăşesc 45 de milioane de euro, către bănci şi furnizori.

Criza economică a început să facă victime şi în rândul companiilor gălăţene foarte mari, care până acum păreau de neclintit. Intfor SA Galaţi (Laminorul de tablă subţire - a doua companie metalurgică gălăţeană ca mărime) este într-o situaţie extrem de dificilă, după ce mai multe firme şi bănci i-au cerut, la Tribunalul Galaţi, falimentul.

De la investiţii la prăbuşire

În urmă cu trei ani, patronul grupului Intfor-Profiland Galaţi, omul de afaceri Andrei Lişinschi, prezenta noile sale investiţii: o linie de vopsire a tablei subţiri folosite la fabricarea acoperişurilor metalice şi o linie de panouri din aluminiu compozit pentru faţade. Ambele investiţii erau premiere româneşti în domeniu.

La scurt timp, însă, criza s-a făcut simţitî. Bilanţul financiar al firmei pe 2009 arăta că Intfor SA are datorii de peste 160 de milioane de lei (peste 40 de milioane de euro), în condiţiile unor pierderi de 21 de milioane de lei (cinci milioane de euro).

Ulterior, situaţia firmei nu s-a îmbunăţit, datoriile ajungând la începutul lui 2011 la 180.110.207 de lei, adică în jurul a 45 de milioane de euro. Din această sumă uriaşă, plăţile restante reprezintă 122.314.295 lei, din care 55 milioane de lei furnizori neplătiţi de mai mult de un an şi 66 milioane de lei credite bancare neachitate la termen.

Creditorul cel mai nemulţumit pare a fi Unicredit Ţiriac Bank, care are de recuperat de la Intfor 12 milioane de euro, pentru care a demarat deja proceduri de executare silită. În acelaşi timp, alţi creditori au cerut falimentul companiei, cea mai recentă fiind plângerea depusă de Erdemir Romania, în contul mărfii livrate şi neplătite (tablă) în valoare de peste 4 milioane de euro.

Principalul acţionar al companiei este Profiland SRL Galaţi, firmă controlată de cunoscutul om de afaceri Andrei Lişinschi. Aceasta deţine 63,82% din acţiunile Intfor, în timp ce al doilea acţionar ca importanţă, Totsid Galaţi, are 19,60% din titluri. Acţionarii companiei au aprobat deja, încă din luna iunie, intrareaa societăţii în insolvenţă, motivul fiind dificultăţile financiare tot mai grave cu care se confruntă firma.

Lişinchi nu a dorit să comenteze situaţia firmei lui. „Avem o serie de dificultăţi economice, dar le vom rezolva", s-a rezumat el să spună.

Concedieri masive

Dacă la începutul crizei compania gălăţeană avea peste 3000 de salariaţi, acum au mai rămas doar 200. Restul a fost concediaţi în mai multe valuri, pe măsură ce capacităţile de producţie au fost oprite din cauza lipsei comenzilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite