Expoziţie de piese rare din patrimoniul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 30 martie 2018, începând cu ora 12,00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi va avea loc vernisajul expoziţiei temporare “Valori patrimoniale”, care prezintă structura patrimoniului ştiinţific al Secţiei Muzeu din cadrul instituţiei.

Expoziţia temporară „Valori patrimoniale” pune în evidenţă o serie de piese reprezentative prin vechime, mărime, frumuseţe şi valoare ştiinţifică, cu scopul de a valorifica patrimoniul muzeal şi de informa publicul cu privire la modul de constituire a colecţiilor muzeale.

Baza constituirii colecţiilor din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii a fost pusă în urma preocupărilor unor oameni de seamă ai Galaţiului încă de acum mai bine de 100 de ani, aşa cum au fost istoricul Vasile Alexandrescu-Urechia şi institutorii Paul şi Ecaterina Paşa.

În prezent, patrimoniul ştiinţific al secţiei Muzeu cuprinde peste 80.000 de piese, aparţinând colecţiilor de malacologie (moluşte), entomologie (insecte), ornitologie (păsări, cuiburi, ouă), mamalogie (mamifere), paleontologie (fosile) şi mineralogie (minerale) şi doar o mică parte (440 de piese) a fost etalată, pentru a putea fi admirată de public.

Valoarea acestor colecţii este dată nu doar de numărul relativ mare de piese, dar, mai ales, de prezenţa unor exponate rare, considerate monumente ale naturii sau specii considerate tezaur, din punct de vedere al importanţei deosebite pentru ştiinţă.

Din această ultimă categorie, amintim paratipii de Zodarion aurorae Weiss, 1982 (Arachnida), precum şi paratipii de Alopia helenae ciucasiana Grossu, 1969, Alopia glorifica mafteiana Grossu, 1967, Alopia oculta nordsiecki Grossu-Tessio 1973 şi Alopia vranceana Grossu 1967 (Molusca).

Expoziţia temporară “Valori patrimoniale” va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe 30 septembrie 2018.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite