Pericol maxim pentru navigaţia fluvială, după ce apele Dunării au scăzut ameninţător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circulaţia pe Dunăre se desfăşoară cu dificultate din cauza scăderii accentuate a cotelor apei, iar Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi execută lucrări pentru adâncirea şenalului navigabil. Nivelul apei este cu mai bine de 30% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar fluviul s-a îngustat cu aproximativ 20%.

„Perspectivele sunt sumbre. Dunărea a scăzut foarte mult, iar prognozele arată că este tot în scădere. Noi intervenim permanent pentru că trebuie să asigurăm adâncimile pe fluviu pentru ca navigaţia să se desfăşoare în condiţii normale. Pe Dunărea fluvială avem nevoie de adâncimi de 2,5 metri, iar pe Dunărea maritimă de 7,32 de metri", ne-a declarat Florin Uzumtoma, directorul general al AFDJ.
Potrivit conducerii AFDJ, instituţia intervine cu mai multe complexe de dragare, atât pe Dunărea fluvială, cât şi cea maritimă. Scăderea accentuată a Dunării înseamnă şi costuri suplimentare pentru instituţie, care este obligată să intervină mult mai des cu lucrări pe şenalul navigabil.
„Este un an foarte secetos, cred că o să avem probleme mari dacă nu vor fi precipitaţii", ne-a declarat Uzumtoma.
AFDJ investeşte anual, pentru întreţinerea şenalului navigabil, peste două milioane de euro. Anul acesta instituţia are alocaţi 5,6 milioane de lei pentru lucrări pe Dunărea fluvială şi 1,7 milioane de euro pentru Dunărea maritimă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite