Dosar penal pentru bărbatul care a aruncat în aer un bloc din Galaţi. Imobilul avariat ar putea fi demolat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în stare gravă la spital, locatarul responsabil de deflagraţia care a sfârtecat blocul G5 şi a ucis un copil de un an şi şase luni va fi cercetat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală gravă şi distrugere. Anchetatorii au concluzionat că explozia s-a produs din vina lui: şi-a aprins o ţigară în încăperea în care ţinea o butelie defectă.

Ancheta declanşată cu privire la cauzele care dus la explozia violentă din seara zilei de 18 februarie 2017, care a afectat grav blocul G5 din cartierul gălăţean Micro 19 şi a dus la moartea unui copil de un an şi jumătate şi la rănirea mai multor locatari, a ajuns la primel concluzii.

Legat de cauzele producerii accidentului, lucrurile sunt clare: o butelie de aragaz defectă a produs o acumulare de gaze în una dintre garsoniere, iar deflagraţia a fost declanşată de bricheta cu care locatarul garsonierei a încercat să-şi aprindă o ţigară. Deocamdată, responsabilul de producerea tragediei nu a putut oferi prea multe detalii dat fiind că, la rândul lui, a suferit traume grave şi arsuri pe 20% din suprafaţa corpului din cauza exploziei.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a confirmat începerea cercetării penale, însă nu a dat dat detalii legate de identitatea suspecţilor.

Blocul ar putea fi demolat

Între timp, veştile rele se adună pentru locatarii celor 94 de apartamente din blocul G5. După ce au fost nevoiţi să-şi abandoneze bruma de avut în clădirea devastată de explozie (vă reamintim că pereţii au fost mutaţi din loc de explozie, iar uşile şi geamurile au fost făcute ţăndări la aproape toate garsonierele), deoarece Poliţia nu le-a mai permis accesul, acum află că ar putea rămâne definitiv fără un acoperiş deasupra capului.

Expertiza tehnică a dus la concluzia că 26 dintre cel 94 de partamente sunt într-o stare care duce la ideea că nu se mai poate face nimic pentru consolidare. De altfel, blocul în întregul lui nu mai poate fi locuit şi, probabil, nici nu mai poate fi reparat, costurile de consolidare fiind comparabile cu ridicarea unei construcţii noi, cu coeficienţi de rezistenţă superiori uneia consolidate.

Deşi autorităţile evită deocamdată să dea o soluţie certă, cel mai probabil blocul va fi demolat, caz în care autorităţile vor trebuie să găsească locuinţe sociale pe termen lung pentru cele 77 de persoane care locuiau acolo. Soluţia cazării prin căminele studenţeşti este în mod evident doar o soluţie provizorie, aşa că probabil că se va apela la noile campusuri sociale sau se vor renova căminele abandonate ale unor licee.

Asigurări pe casă n-avea aproape nimeni

Primele date centralizate privind asigurarea locuinţelor din blocul avariat arată o situaţie alarmantă: 90% dintre garsonierele din blocul G5 nu erau asigurate, cu toate că acest lucru este obligatoriu prin lege.

Ce-i drept, mare majoritatea a locatarilor sunt oameni foarte săraci, care trăiesc din venitul minim garantat sau din ce adună de pe la containerele de gunoi. Interesant este că la G4 există şi mai multe locuinţe sociale ale Primăriei Galaţi, însă nici aceste locuinţe nu erau asigurate, ceea ce arată ce devălmăşie este în acest sector al administraţiei locale a oraşului.

De altfel, acest aspect vine să confirme neglijenţe mai vechi în gestiunea locuinţelor sociale, dacă ţinem cont că chiriaşii Primăriei au adunat, în ultimii opt ani, datorii neachitate la întreţinere în sumă de peste 1,5 milioane de euro, fără ca nimeni să nu ia vreo măsură.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite