S-a prăbuşit digul pe care urma să-l dinamiteze Armata pentru a salva Galaţiul de inundaţii! Vezi aici harta cu zonele afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Digul care apără localităţile tulcene, între Smîrdan şi Isaccea, de furia apelor s-a surpat din cauza lucrărilor de consolidare făcute prost. În urmă cu 14 luni, Armata a vrut să dinamiteze digul pentru a salva Galaţiul de inundaţii.

Situaţie alarmantă pe malul tulcean al Dunării. Cu nici două luni înainte de începerea sezonului obişnuit al creşterii debitului fluviului (fenomen care se petrece de regulă în noiembrie-decembrie) digul de apărare din zona Smârdan-IC Brătianu-Isaccea s-a surpat în mai multe locuri.

Mai mulţi săteni din localităţile din zona amintită s-au adunat duminică dimineaţă să protesteze la digul afectat şi acuză autorităţile de neglijenţă gravă.

image

Digul amintit a fost refăcut în ultimele luni, după ce în vara trecută a avut mari probeleme din cauza creşterii debitului Dunării. În iulie 2010, din cauză că fluviul ajunsese la 13.000 de metri cubi pe secundă (faţă de un debit normal de 7000 mc/sec), iar Galaţiul era în pericol de a fi măturat de ape, s-a propus dinamitarea amintitului dig, astfel încât apele să inunde culturile agricole şi 4-5 localităţi tulcene mici.

Până la urmă, nu s-a mai apelat la această soluţie, deoarece un ţăran din satul Şendreni a avut o idee salvatoare, la care specialiştii nu s-au gândit iniţial: deschiderea ecluzelor canalului Dunăre-Marea Neagră.

Problemele de la diguri ne-au fost confirmate de primarul de la IC Brătianu, Viorel Chiriţă. Primarul amintitei comune spunei că eventuală viitură pe Dunăre ar provoca un dezastru, deoarece digul are mai multe porţiuni unde s-a surpat pe jumătate şi nu mai prezintă nicio garanţie că va rezista.

Potrivit ţăranilor care protestează la diguri, vina aparţine nu doar autorităţilor, care au semnat recepţia pentru lucrări de slabă calitate, ci şi constructorului, care a luat pământul pentru supraînălţare chiar de la baza digurilor, iar acestea s-au prăbuşit în şanţul format.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite