De Ziua Protecţiei Civile, salvatorii au făcut retrospectiva misiunilor desfăşurate de-a lungul timpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Protecţiei Civile din România se sărbătoreşte la 28 februarie, dată la care Regele Carol al II-lea a semnat Înaltul Decret Regal din 1930. Acest moment aniversar reprezintă un prilej de retrospectivă a misiunilor de salvare a cetăţenilor ameninţaţi de conflagraţii militare, calamităţi naturale şi alte catastrofe.

Mereu gata de intervenţie, alături de celelalte structuri ale sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, specialiştii Protecţiei Civile au participat întotdeauna cu profesionalism şi devotament la misiunile de salvare a comunităţilor şi diminuare a pagubelor materiale.                                          

Serviciul Protecţie Civilă din România a apărut ca o necesitate în asigurarea apărării forţelor combatante, îndeosebi după prima conflagraţie mondială, când au fost folosite pentru prima dată gazele toxice de luptă. Atunci a fost extins domeniul de activitate, mai ales după cel de-al Doilea Război Mondial, când, modernizarea armelor a cuprins în sfera lor de activitate atât muniţia nucleară cât şi cea biologică, cu efecte distructive nu numai asupra militarilor, dar şi asupra populaţiei.

De-a lungul timpului, pe fondul creşterii riscurilor nonmilitare, accelerării tendinţelor de globalizare, al schimbărilor climatice radicale, al diversificării activităţilor economice şi producerii de dezastre, Protecţia Civilă a devenit un instrument umanitar folosit de către stat în momentul când acesta trebuia să răspundă unei situaţii de urgenţă, fie ea naturală, tehnologică sau conflictuală.

Zi de zi, specialiştii desfăşoară misiuni pentru identificarea şi gestionarea tipurilor de riscuri generatoare de dezastre naturale şi tehnologice de pe teritoriul judeţului. De asemenea, tot Protecţia Civilă este responsabilă de asigurarea capacităţii de intervenţie optimă a serviciilor pentru situaţii de urgenţă, precum şi de asanarea şi neutralizarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare. Cu alte cuvinte, Protecţia Civilă joacă rolul „bunului samaritean” care alină suferinţele şi asigură tot sprijinul pe care îl poate oferi, ajutând, salvând şi asistând victimele şi pe cei aflaţi în nevoie.

„Protecţia populaţiei, a bunurilor materiale şi a valorilor culturale se realizează printr-un ansamblu de activităţi constând în înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea populaţiei, precum şi adăpostirea acesteia. Toate atributele Protecţiei Civile moderne se realizează cu sprijinul nemijlocit al structurilor din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Apărării şi alte ministere. Fără o colaborare judicioasă şi fără realizarea unor planuri de cooperare viabile, acţiunea singulară a protecţiei civile nu ar da rezultatele dorite”, a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Galaţi.

„Acest moment aniversar reprezintă un prilej de retrospectivă a misiunilor de salvare a cetăţenilor ameninţaţi de conflagraţii militare, calamităţi naturale şi alte catastrofe. Mereu gata de intervenţie, alături de celelalte structuri ale sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, specialiştii protecţiei civile au participat cu profesionalism şi devotament la misiunile de salvare a comunităţilor şi diminuare a pagubelor materiale. Gestionarea situaţilor de urgenţă cu care România s-a confruntat în ultimii ani (zăpezi, inundaţii, calamităţi naturale etc.) a presupus reacţia promptă a serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, rezultatele misiunilor de salvare fiind confirmate de pregătirea şi experienţa echipajelor de intervenţie. În acelaşi timp, actualizarea permanentă a cadrului legislativ a oferi un plus de eficienţă activităţilor preventive şi acţiunilor specifice pentru salvarea vieţii, bunurilor, valorilor materiale şi de patrimoniu.

Purtători ai tradiţiei, avem datoria să consolidăm valorile şi reperele transmise de predecesorii noştri, manifestând perseverenţă, preocupare, şi profesionalism pentru valorizarea acţiunilor operative derulate atât la nivel naţional, cât şi în sfera internaţională.
La acest moment aniversar, vă rog să primiţi cele mai calde urări de sănătate, împliniri şi satisfacţii profesionale şi personale”, a declarat colonelul Ionel Burlacu, Inspector Şef în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite