Cum scăpăm de zgomotele din maşină. De ce se aud sunete ciudate la pornirea autoturismului sau la frânare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cauzele zgomotelor care se aud în maşină sunt de multe ori banale  Foto:  www.auto-bild.ro
Cauzele zgomotelor care se aud în maşină sunt de multe ori banale  Foto:  www.auto-bild.ro

Zgomotele ciudate produse de motor sau de şasiu sunt deseori enervante şi este recomandat ca niciun şofer să nu le ignore. Există însă şi zgomote venite din habitaclul maşinii, pe care orice şofer le poate rezolva fără prea mari bătăi de cap. Aceste zgomote pot avea diverse cauze şi îl pot distrage pe şofer de l-a condus.

Mulţi şoferi aud diverse zgomote în interiorul maşinii pe care o conduc, dar nu se deranjează prea tare să verifice de unde vin acestea, deşi ele le pot distrage atenţia, iar consecinţa poate fi producerea unor accidente de circulaţie. Zgomotele cu pricina au însă cauze banale, ce pot fi uşor remediate.

Puţini sunt cei care se gândesc că un ambalaj lăsat în spaţiul de depozitare din zona portierei poate genera atâtea bătăi de cap. Şi restul primit de la aparatele de cafea poate produce zgomot când este uitat în scrumieră.

”Suportul pentru pahare retractabil şi capacul torpedoului pot crea şi ele probleme. În timp, şuruburile acestora se slăbesc, iar şaibele îşi fac de cap la fiecare groapă sau denivelare peste care trece automobilul. Nu trebuie uitat nici scârţâitul enervant generat de scaune şi de balamalele uşilor. Cu puţină vaselină sau cu un spray cu lubrifiant, zgmotele dispar instantaneu”, explică Marcel Boghian, inginer auto.

Există şase zone  ale automobilului care, odată cu trecerea timpului, devin generatoare de zgomote.

Curăţenia în maşină

Oricărui şofer i s-a întâmplat să audă diverse sunete, pe care nu reuşeşte să le identifice la maşină. Cel mai simplu este să verificaţi locurile de depozitare ale automobilului. Începeţi cu uşile şi continuaţi cu portbagajul. Veţi fi surprinşi să găsiţi resturi alimentare, ambalaje sau accesorii de la maşină uitate prin portbagaj sau în habitaclu, care produc zgomotele cu pricina. Nu uitaţi nici de scrumieră. Puteţi avea surpriza de a găsi acolo diverse resturi aruncate poate de cei cu care aţi călătorit în maşină.

Încuietoarea

Vă dăm o mână de ajutor pentru a reduce rapid aria de căutare, în funcţie de zgomotele pe care le auziţi în maşină. Dacă auziţi zgomote la pornirea autoturismului, la frânare sau la trecerea peste denivelări, o posibilă cauză poate fi veriga de blocare a încuietorii de la una dintre uşi, care loveşte percutorul acesteia.

”Pentru început curăţaţi percutorul, după care aplicaţi unsoare peste veriga de blocare. Un dezavantaj ar fi acela că vă puteţi murdări hainele, întrucât lubrifiantul va colecta praf. O alternativă ar fi acoperirea verigii de blocare cu bandă izolatoare”, detaliază inginerul Marcel Boghian.

Şinele scaunelor

Dacă  scaunele trosnesc si au joc, mai ales la viraje, este posibil ca structura acestora sau şinele să fie lubrefiate insuficient.

Rezolvarea este simplă. Trageţi scaunul cu pricina cât mai în faţă posibil şi lăsaţi-l apoi pe spate la maxim, după care curăţaţi atent şinele acestuia. Nu uitaţi să protejaţi materialul de pe scaune cu o pătură sau cu hârtie.

Cotiera

Dacă vă sprijiniţi pe cotieră şi aceasta trosneşte., cel mai probabil elementele de plastic se freacă între ele, mai ales atunci când se aplică o forţă mai mare asupra cotierei.

Cotiera se strică relativ uşor, de aceea este recomandat să umblaţi cu atenţie la ea, mai ales la clemele din plastic. Acestea sunt cele care produc zgomot şi se recomandă ungerea lor pentru a elimina problema.

Bancheta spate

Când auziţi zgomote ciudate care vin din spatele habitaclului, mai ales la trecerea peste denivelări, cauza probabilă este jocul care se crează între trăgaci şi veriga de blocare a scaunelor.

”Trageţi spătarul scaunelor, iar lângă veriga de blocare veţi găsi un opritor cu filet. Desfiletaţi până când jocul dintre cele două componente dispare”, detaliază inginerul Marcel Boghian.

Cablurile electrice

Dacă auziţi tot soiul de zgomote şi bătăi care vin de sub bordul maşinii, cel mai probabil de vină sunt cablurile electrice şi furtunaşele slăbite.

Cablurile electrice se pot desface din cleme, producând astfel un zgomot enervant. Este important să localizaţi cu exactitate zona de unde provine sunetul, urmând să prindeţi apoi cablurile cu coliere din plastic. Pentru furtunaşe este indicat să folosiţi spumă poliuretanică.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite