Cum se pregăteşte apetisantul storceac cu chefal. Cele două variante în care putem găti preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: www.gardaculinara.ro
Foto: www.gardaculinara.ro

Storceacul, o ciorbă tradiţională din Sfântu Gheorghe, are la bază sturionul. Cum acesta este prohibit la pescuit, ca alternativă se foloseşte chefalul. Gustul deosebit al preparatului este dat de combinaţia de legume, peşte şi mirodenii.

Storceacul este, de fapt, o ciorbă de legume şi peşte. Pentru ciorba noastră cu chefal, începem prin a spăla, curăţa şi tăia legumele. Cartofii şi dovlecelul îi vom tăia cuburi, iar varza sub formă de tăiţei. Ardeii graşi îi tăiem julienne şi ceapa o vom toca mărunt.

”Punem legumele la fiert în apă cu sare. Curăţăm, eviscerăm şi porţionăm chefalul în bucăţi mai mari, îi dăm un praf de sare şi îl punem la fiert în apă cu puţin oţet pentru a întări puţin carnea. Există două modalităţi de pregătire a reţetei. În prima, fierbem carnea separat şi adăugăm ulterior zeama strecurată peste legume sau punem peştele peste legume spre sfârşitul preparării termice, urmând ca acesta să fie fiert la foc moderat pentru a nu se sfărâma carnea”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Cartofi-500 de grame;

-Varză-400-500 de grame;

-Dovlecei-o bucată;

-Ardei graşi-două bucăţi;

-Ceapă-două bucăţi;

-Ulei-50 de mililitri;

-Sare şi piper după gust;

-Cimbru-o crenguţă;

-Usturoi-un căţel sau doi;

-Pătrunjel-o legătură;

-Leuştean-o legătură;

-Borş-50 de mililitri;

-Roşii-400-500 de grame;

-Gălbenuşurile de la trei ouă;

-Smântână-500 de grame.

Vom prezenta aici prima variantă de preparare a storceacului, în care peştele a fost pus la fiert în apă cu oţet. După ce apa dă în clocot, adăugăm peştele şi îl fierbem la foc moderat pentru 5-7 minute.

Scoatem apoi cu atenţie bucăţile de chefal şi le aşezăm într-un alt vas, iar zeama o strecurăm şi o adăugăm peste apa unde au fiert legumele. Lăsăm să mai fiarbă pentru alte 10 minute, punem sare şi piper după gust, după care spălăm şi tăiem roşiile şi le adăugăm şi pe acestea în recipientul unde are loc tratarea termică.

”Dacă considerăm că roşiile nu au suficient suc şi culoare, putem completa cu puţin suc de roşii. Punem şi 50 de mililitri de ulei şi amestecăm cu atenţie, iar la final vom acri preparatul cu puţin borş, după gust, presărând şi pătrunjel şi leuştean tocat peste ciorba noastră. Dacă mergem pe varianta preparării ciorbei aşa numit albe, vom amesteca trei gălbenuşuri de ou cu smântână, punem şi puţină sare dacă este nevoie, iar în loc de borş adăugăm oţet”, punctează maestrul Nichi Mărăcine.

Ulterior, dregem ciorba prin metoda binecunoscută, iar la sfârşit punem pătrunjel şi leuştean tocat mărunt, ca şi la varianta ciorbei roşii. Peştele se va adăuga când ciorba este gata sau se poate pune în farfurie înainte de servire. Storceacul de chefal poate fi servit cu pâine de casă.

Zacuscă de macrou

Începem prin a curăţa peştele şi a-l spăla. Îl vom lăsa în apă rece timp de câteva minute pentru a ieşi sângele din acesta, îndepărtând apoi capul şi coada. Îl punem apoi la fiert în apă cu 100 de mililitri de oţet şi o linguriţă de sare, lăsându-l să se trateze termic pentru 10 minute.

”Procedăm în mod similar şi cu macroul afumat, fără să îndepărtăm capul şi coada. Secţionăm peştii în două sau trei bucăţi pentru a încăpea cu uşurinţă în oala în care îi vom pune la fiert, după ce în prealabil îl spălăm bine sub jet de apă”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Imagine indisponibilă

Zacuscă de macrou FOTO retetemerisor.ro

Ingrediente:

-Macrou congelat-1,7 kilograme;

-Macrou afumat-600 de grame;

-Ardei graşi roşii-trei kilograme;

-Ceapă-un kilogram;

-Ulei-300 de mililitri;

-Pastă de tomate-500 de grame;

-Vinete coapte-un kilogram;

-Zahăr-trei linguri;

-Dafin-trei, patru foi;

-Sare şi piper după gust;

-Cimbru-o crenguţă;

-Ienibahar-câteva boabe;

-Oţet-100 de mililitri.

În aceeaşi apă unde am fiert macroul decongelat, vom pune şi macroul afumat, lăsându-l să se trateze termic pentru alte 10 minute. După ce îi scoatem din recipient, îndepărtăm oasele şi pielea atât la macroul decongelat, cât şi la cel afumat.

Spălăm şi tocăm mărunt ceapa şi gogoşarii. Călim ceapa într-o tigaie cu ulei, adăugăm apoi şi gogoşarii, precum şi sare şi piper după gust, foile de dafin, ienibaharul şi crimbrul pentru a-şi lăsa aromele în acest mixt de legume.

”După ce legumele au fiert cam 30 de minute, punem zahărul, peştele şi, la final, dacă considerăm că gustul preparatului este prea dulce, putem adăuga 100 de mililitri de oţet. Punem apoi şi pasta de tomate şi continuăm fierberea pentru alte 10 minute, gustăm şi dacă preparatul are consistenţa unei tocane, oprim focul”, prezintă maestrul Nichi Mărăcine alţi câţiva paşi din realizarea preparatului.

Zacusca de macrou se poate servi ca aperitiv, alături de sote-uri de legume, dar rămâne la fel de gustoasă şi dacă este pusă la păstrare în borcane pentru sezonul rece.                 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite