Cum se pregăteşte tocăniţa de verdeaţă, mâncarea perfectă de post. Chifteluţele apetisante care însoţesc preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: www.ziare.com
Foto: www.ziare.com

Este o reţetă de primăvară extrem de hrănitoare şi care poate fi preparată şi de neavizaţii în ale bucătăriei. Pătrunjelul, urzicile, ştevia şi mărarul sunt ”vedetele” preparatului.

Începem prin a spăla verdeţurile, curăţăm apoi ceapa şi o tăiem subţire, sub formă de solzişori, o călim în ulei încins, iar după ce se înmoaie, adăugăm făina şi o ”stingem” cu o cană de apă. Punem pătrunjelul, urzicile, ştevia şi mărarul tocate mărunte peste ceapă în recipientul cu ulei încins.

”Le vom lăsa să fiarbă aproximativ 30 de minute, după care se adaugă pasta de tomate şi pasta de ardei, dacă avem, sarea, piperul şi, după gustul fiecăruia, un căţel, doi de usturoi”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Pătrunjel verde-500 de grame;

-Mărar-500 de grame;

-Usturoi-un căţel sau doi;

-Urzici-250 de grame;

-Ştevie-250 de grame;

-Ceapă-250 de grame;

-Ulei-150 de mililitri;

-Făină-20 de grame;

-Piper-un vârf de cuţit;

-Sare-un vârf de cuţit;

-Pastă de tomate-o lingură.

După ce ingredientele fierb alte 10 minute, oprim focul şi lăsăm preparatul la temperat. Tocăniţa de verdeţuri se serveşte rece, alături de chifteluţe de linte, a căror reţetă v-o prezentăm mai jos, dar la fel de bine merg şi diferite sortimente din carne fierte sau prăjite.

Sugestia maestrului Nichi Mărăcine este ca după oprirea focului, să adăugaţi în recipientul unde au fiert ingredientele şi două ouă bătute ca pentru omletă. De asemenea, aveţi alegerea să puneţi orez fiert în tocăniţă înainte cu 10 minute de a adăuga pasta de tomate.

Chifteluţe de linte

Alegem lintea şi o spălăm, iar apoi o punem la fiert, după care o vom strecura printr-o sită. Curăţăm şi tăiem mărunt ceapa, o călim în ulei încins şi adăugăm peste ea pâinea înmuiată în prealabil în apă.

”După ce se omogenizează această compoziţie, o vom trece prin maşina de tocat, inclusiv lintea. Punem apoi sare şi piper după gust, adăugăm cartofii daţi prin maşina de tocat, iar dacă nu vrem să facem chiftele de post, vom pune ouăle. Adăugăm şi verdeaţa şi lăsăm compoziţia la frigider pentru 30 de minute”, punctează maestrul Nichi Mărăcine alţi câţiva paşi din realizarea preparatului.

chiftelute de linte Galati

FOTO simonacallas.com

Ingrediente:

-Linte-350 de grame;

-Pâine-150 de grame;

-Ouă (2 bucăţi) sau cartofi (2-3 bucăţi);

-Făină-75 de grame;

-Pătrunjel verde-o legătură;

-Sare şi piper după gust;

-Ceapă-200-250 de grame;

-Mărar-o legătură;

-Ulei-100 de mililitri.

Cu ajutorul unei linguri vom pregăti chifteluţele de mărime potrivită, pe care le vom trece prin făină şi le vom prăji în uleiul încins. Maestrul Nichi Mărăcine recomandă ca la începutul tratamentului termic să lăsăm focul mai puternic, pentru ca la final să îi reducem intensitatea, astfel încât chifteluţele noastre să nu se ardă. Chifteluţele de linte se pot servi ca atare sau alături de tocaniţa de legume a cărei reţetă am detaliat-o mai sus.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite