Cum a ajuns un traficant de carne vie care îşi bătea victimele până făceau spume la gură să fie condamnat la închisoare din cauza unui detaliu care i-a scăpat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii străzii erau obligaţi să fure cocs din trenuri în mişcare Foto: Costel Crângan
Oamenii străzii erau obligaţi să fure cocs din trenuri în mişcare Foto: Costel Crângan

Tribunalul Galaţi l-a condamnat pe Ali Daniel Zamfir la 5 ani şi 10 luni de închisoare prin contopirea mai multor pedepse pentru şantaj, distrugere, ultraj şi trafic de persoane.

Pe 26 ianuarie, judecătorii au decis ca gălăţeanul Ali Daniel Zamfir să fie trimis la închisoare pentru 5 ani şi 10 luni, acesta fiind găsit vinovat de şantaj, distrugere, ultraj şi trafic de persoane. Instanţa îi suspendase iniţial pedeapsa, condiţionând rămânerea sa în libertate de plata a câte 5.000 de lei drept daune morale pentru cinci oameni ai străzii, exploataţi sălbatic şi aduşi în pragul morţii de metodele sale barbare de a fura cocs din trenuri aflate în mişcare. 

Pentru că nu a plătit daunele, Serviciul de Probaţiune Galaţi a cerut instanţei revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul lui Ali Zamfir, lucru care s-a şi întâmplat acum. 

Individul a semănat groaza în rândul oamenilor străzii din Galaţi alături de partenerul său de fărădelegi, Gicu Dobrin, după ce ani de zile i-au folosit pentru furturi de cocs de pe platforma combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi. Cei doi au pus pe picioare o adevărată structură de criminalitate organizată. Infractorii coordonaţi de Zamfir şi de Dobrin atacau trenurile care aprovizionau combinatul siderurgic din Galaţi cu cocs, spun procurorii, profitând de faptul că viteza de rulare era redusă, iar cine le stătea în cale era ameninţat şi lovit fără milă. 

Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin au racolat mai mulţi membri ai grupării dintre persoanele fără ocupaţie şi fără adăpost din zonă, iar aceştia erau obligaţi, prin violenţă şi ameninţări, să arunce cocsul din vagoane şi să îl încarce apoi în saci. 

„Dornici de înavuţire în ritm accelerat şi cu costuri minime, au dezvoltat, începând din anul 2011, un sistem de exploatare prin comiterea de furturi şi lipsire de libertate în condiţii asemănătoare sclaviei, sistem căruia i-au căzut victime numeroase persoane fără adăpost“, descriu procurorii DIICOT metoda prin care persoanele fără adăpost, multe dintre ele cu handicapuri fizice şi psihice, erau folosite la comiterea de infracţiuni. 

”Mânate precum o turmă de animale”

Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin le promiteau locuri de muncă şi cazare, dar erau obligaţi să doarmă câte 15 persoane într-o cameră, iar mâncarea era, de fapt, compusă din resturi alimentare aruncate la gunoi de alte persoane. Capii grupării infracţionale îi tratau pe oamenii străzii ca pe nişte sclavi, de care se puteau dispensa oricând doresc. 

„Victimele erau obligate să participe la acţiuni concertate, coordonate de inculpaţi, acţiuni ce se desfăşurau într-un autentic stil sclavagist, cu victimele care erau mânate precum o turmă de animale în conflictele armate cu agenţii de pază ai combinatului, de inculpaţii înarmaţi cu bice şi care strigau la ele permanent comenzile de luptă“, se detaliază în rechizitoriu.

Ca urmare a acestor acţiuni, o persoană fără adăpost a fost împuşcată de două ori de agenţii de pază ai ArcelorMittal Galaţi, dar a scăpat cu viaţă. În 2012, gruparea condusă de Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin a atacat 184 de trenuri încărcate cu cocs, din vagoane fiind furate 389.680 de kilograme de cocs, iar în încercarea de a-i opri 116 agenţi de pază au suferit diverse leziuni şi traumatisme.

„Când agenţii de pază încercau să îi împiedice, îi ameninţau cu moartea şi încercau să îi lovească, aruncând asupra lor cu pietre, proiectile trase cu praştia, sticle incendiare ori obiecte contondente“, a explicat Ionel Gâlcă, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite