Controalele încrucişate desfăşurate în spitalele gălăţene au scos la iveală numeroase probleme de igienă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Spitalul de Urgenţă din Galaţi, controalele au fost efectuate de D.S.P. Suceava FOTO Adevărul
La Spitalul de Urgenţă din Galaţi, controalele au fost efectuate de D.S.P. Suceava FOTO Adevărul

Cele mai mari nereguli au fost depistate la Spitalul „Buna Vestire”, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „ Sf. Apostol Andrei” din Galaţi. Controale au fost efectuate şi la Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci, unde s-au dat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 2.500 lei.

În luna aprilie, spitalele din judeţul Galaţi au fost verificate de echipe mixte din D.S.P Călăraşi şi D.S.P Suceava. Controalele au scos la iveală o sumedenie de nereguli. De exemplu, la Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci, inspectorii sanitari au găsit mobilierul degradat, pijamale şi halate insuficiente pentru pacienţi şi însoţitori şi prea puţine produse antiparazitare pentru pediculoză şi scabie în camerele de gardă. De asemenea, angajaţii de la spălătorie, bucătărie şi personalul de îngrijire au primit un termen de 30 de zile pentru a efectua cursuri de pregătire profesională cu tema „Noţiuni fundamentale de igienă”.

Pentru toate neregulile depistate, unitatea sanitară a fost sancţionată contravenţional cu cinci amenzi în valoare de 500 de lei fiecare, însumând 2.500 de lei.

La Spitalul „Buna Vestire” Galati, controalele au fost efectuate de echipa Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Şi în acest caz, mobilierul deteriorat din sălile de mese şi saloane reprezintă o problemă care va trebui rezolvată în următoarele 30 de zile. Inspectorii sanitari au cerut şi debarasarea curţii spitalului de obiectele şi echipamentele defecte sau casate, termenul fiind 30 decembrie 2016.

Echipa D.S.P. Călăraşi a fost cea care a controlat Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi, în acest caz fiind impusă amenajarea corespunzătoare a Dispensarelor T.B.C. 1 şi 2 în termen de 30 zile. De asemenea, în următoarele 90 de zile se vor efectua lucrări de igienizare generală în blocul alimentar şi în spălătoria unităţii sanitare.

Probleme au fost depistate şi în ceea ce priveşte amenajarea spaţiului pentru colectarea deşeurilor medicale periculoase cu sursă de apă şi sifon de pardoseală. Şi în acest caz, termenul este de 90 de zile.

„Aici este necesară şi reorganizarea spaţiilor în secţiile medicale cu boxe pentru ustensile şi material de curăţenie. Spaţiul pentru depozitarea lenjeriei murdare şi a celei curate, spaţiul de prelucrare ploscar şi boxele pentru depozitarea temporară a deşeurilor medicale necesită remedieri, iar termenul stabilit este de 90 de zile, la fel ca şi în cazul înlocuirii sau recondiţionării mobilierului degradat din sălile de tratamente”, a explicat dr. Valentin Boldea, D.S.P. Galaţi.

Şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi, în controalele efectuate de echipa D.S.P. Suceava, au fost dispuse recomandări de înlocuire sau recondiţionare a pieselor de mobilier degradate şi a elementelor de tâmplărie de la uşi şi geamuri. Unitatea sanitară are termen ca până la finalul acestui an să caseze şi să evacueze aparatura şi obiectele de inventar vechi ori defecte de la nivelul secţiilor şi holurilor, din spaţiile tehnice.



La finalul lunii iulie, Spitalul de Urgenţă trebuie să finalizeze organizarea circuitelor în spital pentru limitarea accesului aparţinătorilor în unitatea sanitară în afara orelor de vizită, precum şi întocmirea unui plan de reorganizare al secţiilor în funcţie de indicele de ocupare a paturilor până la sfârşitul lunii decembrie 216. Pentru toate neregulile depistate, cea mai mare unitate sanitară din judeţul Galaţi a fost sancţionată contravenţional cu 5.000 lei.

Echipa de la Direcţia de Sănătate Publică Călăraşi a efectuat controale la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” din Galaţi. Aici, inspectorii sanitari au cerut înlocuirea cădiţelor de duş sparte, a mobilierului degradat, a lenjeriei uzate şi a sticlei sparte de la aparatele de urgenţă în termen de 30 de zile.

De asemenea, în această perioadă este necesară şi achiziţionarea unui robot de curăţare a legumelor şi a unui suport pentru uscarea şi depozitarea vaselor mari.

„Inspectorii sanitari au cerut şi reorganizarea spaţiilor în secţiile medicale, unde este cazul, cu filtru sanitar şi garderobă pentru hainele pacienţilor, boxă pentru ustensile şi materiale de curăţenie, boxe pentru depozitarea temporară a deşeurilor medicale, spaţii pentru depozitarea materialelor sanitare, a lenjeriei murdare si a celei curate, precum şi spaţiu de prelucrare ploscar în termen de 30 zile”, a precizat dr. Valentin Boldea, D.S.P. Galaţi.

Până pe 31 decembrie 2016, unitatea sanitară trebuie să achiziţioneze şi o hotă cu flux laminar şi o centrifugă conformă pentru laboratorul de analize medicale. Toate aceste nereguli şi lipsuri au dus la aplicarea a şase sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 3.100 lei.

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Cuvioasa Parascheva” Galaţi, inspectorii D.S.P. Suceava au dispus realizarea programului cadru de conformare stabilit cu Direcţia de Sănătate Publică cu privire la reparaţiile capitale ale Secţiei Dermatologie până la finalul anului 2018.

Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi. Foto
Fetita muscata de caine in curtea Spitalului Tg. Bujor Galati

Termene limită au fost stabilite şi pentru înlăturarea scaunelor şi a altor piese de mobilier deteriorate, repararea pavimentelor din Secţia 2 Infecţioane - saloane şi hol, precum şi pentru casarea aparaturii şi a altor obiecte de inventar şi înlăturarea lor. Inspectorii sanitari au mai cerut şi găsirea unei soluţii pentru îndepărtarea câinilor din curtea spitalului.



Probleme similare au fost regăsite şi în Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor, unde a fost aplicată o sancţiune contravenţională.



 

Fetita muscata de caine in curtea Spitalului Tg. Bujor Galati
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite