VIDEO/Vezi aici mărturiile cutremurătoare ale lui Devy Abraham, omul care a învins în instanţă regimul Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Devy Abraham este unul dintre supravieţuitorii Holocaustului, care au reuşit să obţină despăgubiri după ce a suferit experienţe cumplite în timpul regimului antonescian. El, împreună cu întreaga sa familie au fost deportaţi în Transnistria, iar din tot neamul Abraham au reuşit să supravieţuiască lagărelor româneşti doar el împreună cu fratele său Samuel.

În urmă cu aproximativ o lună, cei doi au reuşit să obţină în instanţă suma de 360.000 de lei, drept despăgubiri din partea statului român pentru suferinţele îndurate în timpul celui de-al doilea Război Mondial, iar în urma acestei sentinţe fără precedent  se poate rescrie întreaga lege a Holocaustului din România, deoarece această decizie judecătorească semnifică  de facto condamnarea în instanţă a Regimului Antonescu.


Filmul realizat de Centrul Cultural Dunărea de Jos prezintă, prin declaraţiile lui Abraham momentele de groază prin care au trecut evreii români în timpul deportării în Transnistria.

Conform spuselor sale, în 1943, în Transnistria umblau femei de la Crucea Roşie şi ofiţeri SS, caer aveau unicul scop de a aduna copiii evreilor deportaţi.

"Ziceau că ne trimit acasă. Mama m-a trimis pe mine, să scap eu. M-am dus cu militarii undeva unde era un stabiliment de primire. Directoarea mi-a spus că eu voi fi portarul stabilimentului şi stăteam lângă uşă".

Davy Abraham susţine că ofiţerii au adunat mai mulţi copii din lagăr.

"Au strâns copiii, i-au urcat în avioane de Cruce Roşie, iar lâgă ele erau avioane pline cu muniţie. Au decolat avioanele încărcate cu suflete şi cele cu muniţie. Antiaerienele au fărâmat totul", îşi mai aminteşte btrânul.


„Au strâns toţi copiii şi i-au urcat în avioane. Erau avioane încărcate cu suflete şi avioane încărcate cu muniţie", este una dintre amintirile sale.

"Au luat vreo 300 de bărbaţi şi i-a dus în lagărul de exterminare, inclusiv pe tatăl meu. A fost împuşcat chiar de comandantul lagărului, locotenentul Shmid. A evadat un singur om şi ne-a spus că tata a fost împuşcat"

Abraham povesteşte în interviul acordat cu ocazia Zilei Internaţionale a Holocaustului cum a fost deportată întreaga sa familie în Transnistria, ca act de clemenţă din partea legionarilor, care iniţial doreau să-l execute pe tatăl său.

Povestea deportării

Conform spuselor sale, familia sa a fost prima şi singura din Galaţi care a fost deportată.

"Siguranţa i-a trimis lui tata ordin de chemare, că atunci trebuiau toţi bărbaţii trimişi la muncă în Germania. Tata nu era la Galaţi şi a fost pus în urmărire în toată ţara".

Tatăl lui Abraham Davy a fost prins la Galaţi de Siguranţa de Statului , dus pe strada Cerealelor din Galaţi, după care a fost predat legionarilor, care l-au şi condamnat la moarte.

În momentul în care ar fi trebuit executat, a apărut o rază de speranţă.

"Un căpitan a zis că nu ne împuşcă, ci ne trimite pe toţi în teritoriile ocupate, adică în Transnistria.  Ne-au luat cu un şlep de la Galaţi şi ne-au dus vis-a-vis."

Au mers opt luni până li s-a stabilit un loc de şedere. "Ne-au băgat într-un hambar unde am stat patru ani şi jumătate. Nici măcar nu am ştiut că s-a terminat războiul."

"Mureau oamenii pe jos pe câmp. Jandarmii aveau pentru noi săbii, cravaşe şi puşti. Mişcarea asta antonesciană a fost plănuită toţi aceşti ani cu amănuntul", ami spune omul.

"Bărbaţii au fost ridicaţi în 43 şi au fost duşi într-un lagăr de exterminare, iar tata a şi fost împuşcat de comandantul lagărului".

Viaţa de după lagăr

Devy Abraham a primit din partea Preşedintelui României docoraţia l Serviciu Credincios în grad de cavaler, pe care însă evreul nu a vrut să o primească iniţial, motivându-şi decizia dup ce a declarat că nu i se pare normal să fie decorat de un stat care l-a trimis la moarte la vârsta de opt ani.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite