MADE IN ROMANIA/ Cătălin Chelu - milionar de succes, cu afaceri falimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30 firme se regăsesc în „portofoliul" controversatului om de afaceri Cătălin Chelu. Omul de afaceri din Galaţi şi-a clădit un întreg imperiu financiar pe baza unor acţiuni aflate adesea la limita legii.

În general societăţile comerciale de care a fost interesat ,,Grupul Chelu'' au fost agenţii economici incluşi în Procesul Privatizării în Masă (PPM), faimoasa privatizarea prin cupoane.

EXCLUSIV/Şeful Vămii Galaţi a fost bătut şi sechestrat de miliardarul interlop Cătălin Chelu

Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu a fost dus de urgenţă la spital după ce i s-a făcut rău la instanţă

Interesul pe care l-a manifestat faţă de aceste firme, a fost motivat de faptul că acţionariatul acestora era format dintr-un mare număr de cuponari, dispersaţi în toată ţara, necunoscători ai legii, lipsiţi practic de orice informaţii şi aflaţi în imposibilitatea de a participa la şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor.

Reportaj/ Cătălin Chelu, un afacerist cu aură de cap al lumii interlope (FOTO)

Paşii afacerilor marca Chelu

Preluarea unui agent comercial se făcea, într-o primă fază, prin cumpărarea de pachete mici de acţiuni în nume propriu, pentru unele societăţi la care este acţionar sau pe numele unor apropiaţi (aşa s-a procedat la Galatex din Galaţi).

Următorul pas a fost metoda aşa-ziselor majorări de capital, în numerar sau în natură, prin care reuseşte, cu un efort financiar minim, să devină majoritar şi să preia patrimoniul societăţilor.

Petrică Munteanu fostul director al SC Plase Pescăreşti a dezvăluit această metodă. „A venit cu contracte false prin care cumpărau acţiunile angajaţilor", ne-a declarat fostul director.

Apo Chelu a redus rapid numărul salariaţilor, în general până la doar câteva zeci, iar în unele cazuri până la unul singur (exemplul firmei Fricom este edificator).
În societăţile în care avea obligaţia efectuării unor investiţii a venit cu vechituri, clădiri sau instalaţii provenite din alte firme.( a se vedea cazul Prodprest SA Galaţi şi C.I.T Tecuci)

Ajutor de la mama

Omul de afaceri a înfiinţat sute de srl-uri şi zeci de SA-uri. Majoritatea figurează la adrese fictive. În multe din aceste societăţi este acţionar împreună cu mama sa, Rimar Doina. Prin intermediul acestor srl-uri şi SA-uri a capuşat societăţile care au făcut obiectul Marii Privatizări. Astfel s-au vândut diverse bunuri la preţuri exorbitante şi s-au achiziţionat, la sume derizorii, bunuri şi active.

Spre exemplul SC Mega Group-Invest SA cumpăra de la SC Salcon Craiova o plenetară auto pentru un microbuz TV cu 200 de milioane de lei vechi şi 24 de braţe de ştergătoare de parbriz cu 195 milioane de lei. Ambele firme sunt controlate de Chelu.

Şi tot controversatul om de afaceri a efectuat împrumuturi la banci pe numele agenţilor economici PPM-isti, garantarea fiind făcută cu active ale societăţilor, banii ajungind fireşte tot în buzunarele sale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite