EXCLUSIV ONLINE:Alarmă în ziua protestului din penitenciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste FNASP
Proteste FNASP

În timp ce în Bucureşti şi în toată ţara angajaţii din penitenciare anunţau proteste, conducerea ANP a dispus azi simularea unui exerciţiu tactic

Liderii Federaţiei Sondicale din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) spun că persoanele aflate în conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor au alarmat astăzi penitenciarele din subordine pentru a împiedica participarea personalului la acţiunile de protest.

"Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) protesteaza fata de dispozitia scandaloasa a Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) de a fi alarmate toate penitenciarele din subordine pentru a impiedica personalul sa participe la actiunile sindicale planificate pentru azi 08 octombrie 2010", se arată într-un comunicat remis de FNASP.

Mai mult, sindicaliştii spun că o asemenea alarmare a personalului este abuzivă şi nelegală, iar explicaţiile date FSANP de către conducerea ANP o demonstrează: pretextul este informarea personalului cu privire la unele evenimente recente care au avut loc în penitenciare.

"Legal insa, alarma de exercitiu este o operatiune tactica cu etape bine definite, nicidecum o activitate de formare profesionala sau de informare. Aceste activitati trebuia sa fie desfasurate in timpul programului si in orice alta zi avand in vedere ca participarea la atiunile de protest a fost anuntata", se mai arată în comunicatul sindicatului.

Din cele relatate de liderii FNASP, personalul alarmat a fost ţinut, în majoritatea penitenciarelor, în săli de şedinţă fără să îndeplinească activităţi specifice situatţilor de alarmare şi, mai mult, există situatii in care cei care au finalizat 'exercitiul' au fost rechemaţi fără veo explicaţie în penitenciar şi ţinuţi fără motiv la dispoziţie.


"Masura survine indicatiilor ministrului justitiei transmise tuturor directorilor din sistemul penitenciar la 5 octombrie 2010 in sensul de a nu "pactiza cu revendicarile sindicale", iar conducerea ANP afirma ca este posibil ca aceste 'exercitii' de alarmare sa fie organizate si cu ocazia urmatoarelor actiuni de protest", a declarat liderul FNASP, Sorin Dumitraşcu.


Conform aceleiaşi surse, vineri 15 octombrie 2010 sunt anuntate in unitatile penitenciare exerciţii de tragere.

"FSANP a formulat, ieri 07.10.2010, plangere penala impotriva domnului Constantin Ioanitoaia, director general adjunct al ANP pentru abuz in serviciu si impiedicarea exercitiului drepturilor sindicale, avand in vedere dispozitia ilegala semnata de acesta si transmisa directorului Penitenciarului Vaslui in scopul de a interzice participarea salariatilor la manifestari de protest in uniforma", a mai declarat Dumitraşcu.


Oficial, a fost o coincidenţă

Johanna Popescu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, susţine că aceste exerciţii erau cât se poate de necesare.

n ultima perioadă de timp s-a constat o creştere a numărului evenimentelor negative, numai în cursul lunilor septembrie şi octombrie 2010, în sistemul penitenciar s-au produs: 1 evadare, 1 tentativă de evadare, 1 fugă de sub escortă a unui minor sancţionat cu măsura internării într-un centru de reeducare, 4 părăsiri ale punctelor de lucru şi 1 răzvrătire", se arată într-un comunicat remis de aceasta.

Exerciţiul de alarmare dispus de către conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în data de 08.10.2010, începând cu ora 530 a constat în antrenarea personalului prin crearea a două situaţii ipotetice, respectiv evadare din interiorul locului de deţinere şi incendiu, precum şi în efectuarea unei percheziţii generale parţiale.

"Activitatea s-a desfăşurat în condiţii corespunzătoare, directorii unităţilor penitenciare primind dispoziţia în scris, ca întreg exerciţiul de alarmare să fie finalizat în cursul acestei dimineţi, până cel târziu la ora 10.00", mai susţine purtătorul de cuvânt al ANP.


Conform aceleiaşi surse, nota internă prin care s-a dat această dispoziţie, a fost aprobată în data de 6 octombrie 2010, ANP-ul noastră fiind informată oficial de către reprezentanţii organizaţiilor sindicale în data de 07.octombrie 2010.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite