Campanie „Adevărul de Seară” Ştii ce mănânci? Iaurturi „naturale” din lapte praf şi coloranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr Magdalena Moroşanu, medic diabetolog-nutriţionist, explică ce se ascunde sub etichete. Iarturile intră şi ele în categoria produselor care sunt prezentate într-un fel şi de fapt conţin altceva, iar cel mai grav este că cei mici sunt principalii afectaţi.

Campania „Ştii ce mânânci?" continuă cu un alt produs alimentar care poate fi introdus cu mare uşurinţă în categoria celor pline de chimicale. Îl întâlnim la tot pasul, la alimentare de cartier, la chişcuri şi mai ales în supermarketuri. În cantităţi impresionante. Este vorba de iaurt.

Campanie „Adevărul de Seară"/Ştii ce mănânci?Vezi aici ce ascunde banalul pateu de ficat!

La fel ca majoritatea alimentelor de larg consum şi iaurturile beneficiază de o propagandă agresivă pe posturile TV, în care sunt menţionate calităţi care, de obicei, nu există. Ba chiar din contră.

Ce conţine?

Pentru „examenul" cu medicul Magdalena Moroşanu (medic diabetolog-nutriţionist din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi) am cumpărat, de această dată, un iaurt pe care stă scris mare „NATURAL".


Lista ingredientelor din compoziţie este una mai scurtă decât la alte alimente. În schimb, întâlnim o ciudăţenie: laptele praf. Ce caută laptele praf într-un iaurt declarat ca natural a încercat să ne explice dr. Magdalena Moroşanu.

„Într-un iaurt, indirent de tipul lui, nu are ce căuta laptele praf. Ori este natural, ori ce? Consider că laptele praf nu este prea bun în alimentaţie pentru că are în compoziţie foarte multe grăsimi şi glucide. Este deshidratat. Consumul acestor grăsimi duce către aceeaşi boală periculoasă de care am mai vorbit, ateroscleroza", spune dr. Moroşanu.

Restul componentelor sunt: lapte pasteurizat, grăsime din lapte şi fermenţi selecţionaţi din iaurt. Însă cel mai controversat este conţinutul de grăsimi. Dublu faţă de cel al laptelui natural.

„Pe acest iaurt apare scris un procent dublu de grăsimi decât la un lapte natural. Căutăm produse lactate cu grăsimi puţine. Aici nu se întâmplă aşa. Un produs natural trebuie să aibă are 1/3 grăsimi animale şi 2/3 grăsimi vegetale. Aici este invers. Ciudat este faptul că nu scrie pe etichetă cât la sută din acest produs este alcătuit din lapte natural", mai spune medicul diabetolog-nutriţionist.

Dezastru cu fructe

Atunci când când vine vorba despre iaurtul cu fructe lucrurile sunt de-a dreptul dramatice.
Iată şi un exemplu: iaurtul cu căpşuni. Acesta conţine: lapte pasteurizat, zahăr, căpşuni 2%, proteine din lapte, amidon modificat şi fermenţi selecţionaţi din iaurt.

Pe lângă faptul că într-o sută de grame de iaurt cu căpşuni, fructele se regăsesc doar în proporţie de 2%, în acest minuscul procent sunt incluse următoarele: sirop de clucoză-fructoză, coloranţi naturali (suc de morcov negru şi betacaroten) şi arome.

Cel mai grav este faptul că aceste produse „naturale" sunt promovate astfel încât sunt scoşi „în faţă" copiii şi mai ales consumul produsului de către copii.

„Dacă intrăm într-un supermarket ce vedem? Părinţi cu cei mici în cărucior care merg printre raioane şi care întind mâna către toate produsele de acest gen. Poate mama să nu-i ia copilului iaurt de fructe dacă el vede la televizor? Nu poate. Şi astfel iaurtul este consumat fără să se uite cineva pe etichetă, la acei coloranţi şi la toate substanţele de acolo", mai spune dr. Magdalena Moroşanu.

Aşteptăm sugestiile dumneavoastră referitor la alte alimente care sunt prezentate într-un fel şi de fapt sunt altceva şi despre care merită să scriem pe e-mailul: galati@adevarul.ro .

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite