Campanie „Adevărul de Seară” Ştii ce mănânci?Brânza topită împiedică fixarea calciului în oase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este concluzia specialiştilor în chimie alimentară care au studiat ingredientele acestui produs folosit frecvent în alimentaţie! De fapt, brânza topită reprezintă un adevărat cocktail chimic, bogat în E-uri, calorii, produse procesate cât şi alte substanţe nocive.

Brânza topită, acest aliment prezent atât pe masa adulţilor, cât şi în „pacheţelul" primit de copii reprezintă de fapt un adevărat cocktail de substanţe, ce pun în pericol sănătatea.

Conform prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, cei mai afectaţi de cocktailul de E-uri sunt copiii şi bătrânii, iar un asemenea produs nu ar trebui să se regăsească într-un program naţional gen „Laptele şi Cornul".

CITIŢI ŞI:

image

„Se produce o dezechilibrare între caracteristicile senzoriale ale brânzei topite, care este extrem de gustoasă, dar nehrănitoare, impiedicând fixarea calciului în oase. Sărurile de topire permit reţinerea apei, laptelui praf, cazeinei, aromelor, conservanţilor, coloranţilor, grăsimilor vegetale sau animale, care se adaugă la brânzeturile supuse topirii", a explicat acesta pentru plafar.ro.

Produs superprocesat

Prof. dr. ing. Elisabeta Botez, prodecanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (FSIA) din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos" Galaţi spune că cei care cumpără astfel de produse ar trebui să ştie ce introduc în organism.

image

„Brânzeturile topite pot fi considerate produse lactate superprocesate, deoarece materia primă o reprezintă brânzeturile în diferite stadii de maturare. Se remarcă un conţinut mare de grăsime raportat la substanţa uscată (între 60-40%), iar consumatorul ar trebui avizat asupra acestui lucru", este de părere aceasta.

Când vine vorba de reţetă, aceasta variază de la producător la producător.

„Brânzeturile topite sunt obţinute prin mărunţirea, topirea şi emulsionarea unui amestec format din unul sau mai multe sortimente de brânzeturi şi ingrediente, în prezenţa unor săruri de topire (săruri emulgatoare)", a explicat prodecanul FSIA.

image
image
image
image
image
image

Aceste ingrediente reprezintă un adevărat cocktail de substanţe chimice.

„Ingredientele sunt reprezentate de legume, produse din carne, produse lactate, stabilizatori, substanţe de aromatizare şi colorare (diferă în funcţie de sortimentul de brânză topită care se fabrică). Ca agenţi de emulsionare se pot folosi citraţii de sodiu (E 331), ortofosfaţii de sodiu (E 339), polifosfaţii de sodiu (E 450), etc", a mai explicat cadrul didactic.

Dezastru pentru sănătate

Conform directorului Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, un banal cubuleţ de brânză topită, care cântăreşte numai 100 de grame, conţine nu mai puţin de 160 de calorii.

„Fosfaţii împiedică fixarea calciului în oase, dar şi sodiul ascuns contribuie el la împiedicarea fixării calciului. Glutamatul monosodic E 621, potenţator de aromă, poate crea dependenţă, făcând produsul adictiv, stimulând apetitul. Compuşii de degradare metabolică ai glutamatului au efecte neurotoxice, putând produce persoanelor sensibile dureri de cap, slăbiciune, greaţă, modificări de ritm cardiac. Acest aditiv trebuie evitat de către copii, femei însărcinate, suferinzi de hipoglicemie, bătrâni şi cardiaci", a spus prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Ingrediente scoase din cartea de chimie

Exemplu de reţetă de brânză topită, copiată după ambalajul unei cunoscute mărci: apă, brânză, zer praf, şuncă (carne de porc, apă, sare, condimente), conservant E 250 (nitrit de sodiu), zahăr, agenţi de îngroşare E 450 (pirofosfat de calciu), E 407 (caragenan), antioxidant (E 301, ascorbat de sodiu), potenţator de aromă (E 621, glutamat monosodic), proteine lactice, săruri de topire (E 450, difosfaţi de calciu, E 339, fosfaţi de sodiu), stabilizatori (E 407, caragenan, E 412, gumă guar), corector de aciditate (E 330, acid citric).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite