Centrul Antidrog Galaţi militează pentru creşterea accizelor la ţigări. În acest fel va scădea numărul bolilor şi al deceselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii celebrează “ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN”, subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun şi promovând politicile sociale de reducere a consumului, având în vedere faptul că fumatul este responsabil pentru decesul a 10% din populaţia adultă la nivel mondial.

Având ca temă „Accize mai mari la tutun, mai puţine decese şi boli!”, în acest an Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit pentru campania de marcare a Zilei Mondiale Fără Tutun militarea pentru creşterea taxelor/accizelor la tutun de către guverne, la un aşa nivel încât să aibă ca rezultat reducerea fumatului, şi implicit sprijinirea guvernelor de către ONG-uri şi de către fiecare dintre noi în creşterea acestor taxe.

Cercetările demonstrează că practicarea de taxe/accize mai mari sunt eficace în reducerea fumatului în rândul persoanelor cu venituri mici şi de asemenea în prevenirea fumatului pentru tineri. Creşterea accizelor determină o creştere a preţului la tutun cu 10% şi o scădere a fumatului cu aproximativ 4% în ţările cu venituri mari şi cu până la 8% în ţările cu venituri mici şi medii. În plus, creşterea accizelor la tutun este considerată a fi cea mai eficientă măsură de control a tutunului, raportată la costuri. Raportul OMS din 2010 indică faptul că o creştere cu 50% a taxelor şi accizelor pe tutun va genera mai mult de 1,4 milioane de dolari, ca şi fond de rezervă pentru 22 de ţări cu venituri mici.

La nivel global, consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Este important ca acest fenomen să fie combătut, deoarece se estimează că, până în anul 2030, se va ajunge la o creştere a mortalităţii, de la 6 milioane, la 8 milioane de oameni în fiecare an, în special în ţările cu venituri mici şi medii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a instituit Ziua Mondială fără Tutun – 31 mai, începând cu anul 1987, pentru a atrage atenţia asupra riscurilor consumului de tutun şi a efectelor sale letale. La nivel mondial, în fiecare an, pentru marcarea acestei zile, se desfăşoară o serie de activităţi menite să informeze populaţia în legătură cu efectele nocive ale fumatului asupra sănătăţii.

La nivel naţional, Agenţia Naţională Antidrog marchează această zi prin activităţi de prevenire a consumului de tutun în mediul şcolar şi comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi, subscrise temei propuse de OMS: „Accize mai mari la tutun, mai puţine decese şi boli!”.

Specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Galaţi desfăşoară în această săptămână, în cadrul campaniei pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun, activităţi de informare, sensibilizare şi de conştientizare asupra efectelor nocive cauzate de consumul de tutun, activităţi având ca beneficiari: studenţi de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, tineri aflaţi în sistemul de protecţie al D.G.A.S.P.C. Galaţi, elevi de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, elevi de la Liceul cu Program Sportiv şi elevi de la Colegiul de Industrie Alimentară din municipiul Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite