Ce spun specialiştii despre folosirea chimicalelor în grădină. „Vreţi să ucideţi dăunătorii, dar pierdeţi recolta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chimicalele nu sunt mereu soluţia perfectă pentru grădina FOTO www.degradina.com
Chimicalele nu sunt mereu soluţia perfectă pentru grădina FOTO www.degradina.com

Inginerul agronom Iulian Arhip explică de ce folosirea de chimicale (mai ales insecticide) fără o atentă analiză poate să ucidă şi polenizatorii plantelor, ceea ce va duce la recolte foarte slabe de legume şi fructe.

Cei care au o grădină cu legume, pomi sau flori se confruntă, fără îndoială, cu o mulţime de probleme care le dau bătăi de cap. Dincolo de dilemele legate de tipurile de pământ preferate de fiecare plantă în parte (despre care am scris pe larg în ediţiile trecute), de raportul ideal de umiditate din sol sau de „prieteniile” şi „antipatiile” dintre diferitele specii vegetale, există, fără îndoială, chestiunea gângăniilor care atacă plantele.

Evident, a avea o grădină frumoasă şi sănătoasă doar folosind metode „bio” este destul de complicat, dat fiind că aceste metode presupun un consum mare de timp ori folosirea unor substanţe speciale, foarte scumpe. Aşa că mulţi dintre horticultorii de ocazie preferă să folosească pentru combaterea insectelor diverse produse chimice cumpărate din magazinele specializate sau chiar de pe „piaţa negră”.

Ceea ce puţini ştiu, însă, este că folosirea chimicalelor fără a consulta un specialist, care să facă o schemă de tratament adecvată fiecărei grădini în parte, presupune riscuri foarte mari, care pot merge până la compromiterea în proporţie de sută la sută a recoltei şi chiar la distrugerea plantaţiilor. Ne ajută să înţelegem mai bine chestiunea inginerul agronom Iulian Arhip.

Nu orice gâză este dăunătoare

„Cei mai mulţi dintre oameni cred că toate insectele din grădină sunt dăunătoare şi că trebuie omorâte fără ezitare. Ei bine, nu-i deloc aşa. O grădină este un mic ecosistem. Găsim acolo o mulţime de relaţii de dependenţă între plantele de acolo şi insecte, dar şi între insecte. Uneori, chiar şi între plante, căci o fixatoare de azot poate coabita într-o situaţie de «win-win» cu o consumatoare de azot”, explică specialistul.

„De asemenea, majoritatea plantelor au nevoie de insecte polenizatoare sau de insecte care ucid paraziţii ce le afectează. Toate acestea sunt extrem de importante. Şi cele care distrug dăunătorii – cum sunt unele specii de viespi ce omoară omizile – dar mai ales cele care asigură polenizarea. „Din dorinţa de a omorî dăunătorii, riscaţi să nu mai aveţi recoltă. Nici nu mai pomenesc de efectele acumulării de pesticide în fructe şi legume, că e o altă problemă””, continuă inginerul.

Acesta ne-a mai explicat că tentaţia de a folosi insecticide puternice pentru a ucide dăunătorii, mai ales dacă nu este respectat un anumit calendar recomandat de un specialist, duce deseori la uciderea sau alungarea insectelor polenizatoare, cu efecte catastrofale pentru recolta de legume sau de fructe.

„Sfatul meu călduros este ca oamenii să nu mai creadă toate prostiile pe care le găsesc pe internet legat de modul cum se folosesc pesticidele. Sunt foarte multe informaţii greşit structurate, în sensul că nu ţin cont decât de eficienţa produselor respective, nu de efectele lor asupra ecosistemului. Eu recomand consultarea unui specialist care să explice când şi cum se folosesc pesticidele în funcţie de particularităţile unei grădini. Evident, oamenii pot şi să citească literatura de specialitate, însă nu cred că vor reuşi să înţeleagă prea uşor o meserie care se învaţă în minimum patru de ani facultate”, a mai adăugat specialistul.

Inginerul a mai explicat şi că folosirea intensivă a pesticidelor este specifică exploataţiilor agricole specializate, unde lipsa polenizatorilor este suplinită deseori de polenizarea artificială, procedură care nu prea este la îndemâna unui pasionat de grădinărit.

Vă mai recomandăm şi:

Avertismentul specialiştilor privind efectele iernii blânde asupra viilor şi livezilor. „Suntem foarte aproape de un moment de cotitură“

Sfaturi utile pentru cei care vor un rond de flori perfect. Ce lucrări sunt esenţiale

Secrete ale cultivării plantelor de apartament. De ce recomandă specialiştii să punem cuburi de gheaţă în ghivece

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite