Ce rol au desenele de pe etichetele hainelor. „Traducerea“ simbolurilor vă poate salva garderoba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spălarea, stoarcerea, uscarea sau călcarea hainelor poate diferi imens de la un tip de ţesătură la alta. De aceea, pentru a vă păstra îmbrăcămintea în bune condiţii, este bine să învăţaţi să descifraţi intrucţiunile plasate sub formă de simboluri pe etichete.

În vremurile moderne, atunci când vine vorba despre îmbrăcăminte, lucrurile sunt cu mult mai complicate decât în trecut. Evoluţia tehnologiei a permis producerea a sute de tipuri de fibre sintetice, care sunt folosite în mii de combinaţii (între ele sau şi cu fibre naturale) în urma cărora rezultă ţesături cu proprietăţi care nu prea seamănă cu cele din vremea bunicii.

Tocmai de aceea, în ultimele decenii etichetele hainelor s-au complicat şi ele, căci fabricanţii au simţit nevoia (dictată de regulile privind protejarea consumatorilor) de a explica în ce fel poate fi folosit (spălat, stors, uscat, călcat etc) în mod corect un produs de îmbrăcăminte.

Iar cum etichetele nu pot să fie cât o broşură, din motive practice, instrucţiunile au fost comprimate tot mai mult până au ajuns simboluri. Marea problemă este, însă, că marea majoritate a populaţiei nu înţelege decât o mică parte dintre aceste instrucţiuni grafice, aşa că dacă vrea să evite distrugerea garderobei este nevoie să înveţe să le descifreze.

Despre spălarea hainelor

Semnul universal pentru spălare este reprezentat, cât se poate de logic de un vas. În termeni geometrici, seamănă cu un trapez isocel cu baza mică în jos, la care baza mare este o linie curbă deschisă ce simbolizează  - aţi ghicit! – apa.

Dacă îmbrăcămintea se poate spăla în condiţii de siguranţă (pentru ea, evident) doar manual, în interiorul simbolului va exista şi o mână (o palmă, mai exact). Dacă piesele vestimentare nu se spală (instrucţiune prezentă mai ales la cele speciale, decorative, cu componente solubile, cum ar fi hârtia sau cartonul), atunci peste vas va fi un „X” mare.

Aproape de fiecare dată, fabricantul hainelor va menţiona şi temperatura maximă de spălare, care este figurată ca un număr (spre exemplu, „30” simbolizează că temperatura maximă este de 30 de grade Celsius) scris în interiorul simbolului pentru vas.

Imagine indisponibilă

Există şi instrucţiuni speciale legate de rezistenţa la „lucru mecanic” a diverselor materiale. Bunăoară, materialul de robusteţe medie (sintetic) este figurat sub simbolul vasului printr-o linie orizontală, în vreme ce lâna şi mătasea (care necesită delicateţe, adică un număr mic de rotaţii pe minut la maşina de spălat, ba chiar evitarea folosirii acesteia) au parte de două astfel de linii orizontale.

Dacă vă întrebaţi ce înseamnă nicio linie dedesubt, ei bine există un răspuns: în acest caz produsul (de regulă bumbac) poate fi spălat la turaţia maximă a maşinii, dacă aşa aveţi chef.

Despre albire, clătire şi uscare

Evident, nu orice produs suportă înălbitor. Dacă descoperiţi pe etichetă un triunghi (pasionaţii de matematică ar spune „echilateral”), atunci aveţi liber la folosirea înălbitorilor. Dacă, însă, pe triunghi sunt două linii paralele oblice, este permis doar înălbitorul „soft” pe bază de oxigen.

În fine, dacă descoperiţi pe etichetă, peste triunghi, un mare „X”, atunci este strict interzis să folosiţi vreun fel de înălbitor. Asta dacă nu vreţi să rămâneţi fără piesa vestimentară.

Nici uscarea mecanică (folosind un aparat electrocasnic dedicat, adică) nu-i chiar aşa, un moft, căci are propriul simbol de bază: un pătrat în care este inclus un cerc. Dacă vedeţi simbolul ca atare, aveţi liber la folosirea uscătorului, la potenţial maxim. În schimb dacă în mijloc există un punct, atunci trebui să folosiţi o temperatură medie de uscare (45-65 de grade Celsius). Două puncte în mijlocul simbolului (care ajunge să arate ca o priză) indică o uscare la temperaturi de cel mult 45 de grade.

Nu în ultimul rând, dacă peste simbol există un mare „x”, atunci uscarea mecanică este cu desăvârşire interzisă.

Imagine indisponibilă

La un moment dat, aţi putea găsi pe eticchetă un dreptunghi simplu, fără cerc. Asta înseamnă că produsul este recomandat la uscare naturală, atârnat. Dacă în dreptunghi există o linie orizonată, uscarea hainelor se face natural, dar întinse pe o suprafaţă plană (aşa este recomandat, spere exemplu, în cazul dantelurilor fine, din materiale naturale foarte delicate).

Despre călcare

Aşa cum probabil că aţi anticipat, simbolul pentru călcarea hainelor este un fier de călcat. Stilizat, dar suficient de clar cât 99% dintre oameni să înţeleagă despre ce este vorba.

Dacă pe simbolul fierului apare un punct, chiar în mijloc, atunci avem de-a face cu materiale sintetice, iar temperatura maximă a tălpii aparatului nu trebuie să fie mai mare de 110 grade Celsius.

Două puncte pe un fier de călcat arată că produsul este, probabil, din mătase sau lână, caz în care temperatura maximă este de 150 de grade Celsius. Trei puncte impun o temperatură de până la 200 de grade, iar semnul „X” pus peste simbol interzice călcarea rufelor.

Instrucţiuni pentru curăţătoria chimică

Curăţarea chimică a hainelor s-a „pricopsit” cu un cerc. Dacă este un cerc simplu, înseamnă că este permisă curăţarea uscată profesională. Evident, semnul „X” peste simbol interzice asta. Dacă, însă, în cerc descoperiţi litera „F”, atunci curăţarea chimică uscată se poate face cu hidrocarburi.

Imagine indisponibilă

Litera „P” în cerc permite o curăţare profesională cu percloretilen, iar litera „W” în cerc impune o spălare profesională, adică nu la orice produs obişnuit, de uz casnic. Un simbol care n-am prea înţeles la ce-ar folosi este cercul negru peste care ar fi un fel de „X”. Înseamnă „nu se spală profesionist”.

Mai trebuie spus că instrucţiunile aferente pentru simbolurile amintite se bazează pe ideea „tratament maxim permis”, ceea ce înseamnă că toate tratamentele mai „blânde” sunt permise fără vreun fel de restricţii.

Vă mai recomandăm şi:

DOCUMENT Cum se depune Declaraţia Unică online: paşii de urmat de către persoanele fizice 

Statul Islamic în epoca digitală. Organizaţia jihadistă are propria aplicaţie mobilă şi un manual privind criptarea comunicaţiilor 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite