Ce pericole aduce vremea rece. Medicii atrag atenţia că gerul îi afectează pe cardiaci - sfaturile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

La finalul acestei săptămâni, temperaturile vor scădea brusc, iar meteorologii estimează că termometrele vor indica şi - 4 grade Celsius, în condiţiile în care zilele acestea maximele vor oscila între 7 şi 9 grade. Aceste schimbări le pot aduce cardiacilor o serie de probleme dacă nu vor respecta indicaţiile medicilor.

O singură secundă în care inima începe să bată necontrolat ne poate schimba complet viaţa. Acesta este semnalul prin care organismul ne arată că inima noastră suferă şi are nevoie urgentă de ajutorul medicului specialist. În sezonul rece aceste probleme se complică şi din nefericire, de multe ori, ajutorul este cerut târziu.

„Am fost solicitaţi să intervenim în ultimele 24 de ore la trei cazuri medicale, în care pacienţii au suferit stopuri cardiace în locuri publice şi la domiciliu. Din nefericire, doi dintre ei au decedat. În prezent, pacientul care a supravieţuit se află internat în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Galaţi, pentru îngrijiri. Le recomandăm tuturor celor care se ştiu cu afecţiuni cardiace să îşi urmeze tratamentul conform indicaţiilor şi să nu îl abandoneze niciodată, să respecte regimul alimentar şi să evite eforturile suplimentare, precum şi ieşirile la temperaturi extreme, a declarat doctorul Angel Trifan, medic coordonator UPU - SMURD Galaţi.

Şi echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi au fost solicitate să acorde ajutor de urgenţă persoanelor care au suferit de pe urma intemperiilor. „Anevrismul, edemul pulmonar, hipertensiunea şi accidentul vasculare cerebral reprezintă doar câteva din afecţiunile care fac cele mai multe victime în perioadele cu temperaturi extreme”, a spus doctorul Mihai Polinschi, managerul S.A.J. Galaţi.

Iarna, un coşmar pentru hipertensivi

Riscul ca în decursul vieţii, cineva să se îmbolnăvească de hipertensiune arterială este de 90 la sută. Deoarece hipertensiunea arterială constituie un puternic factor de risc pentru accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic, insuficienţă renală, insuficienţă cardiacă, ateroscleroză, demenţă şi deces subit, normalizarea valorilor tensionale constituie una dintre problemele medicale cele mai importante ale timpurilor noastre. iarna însă este duşmarul hipertensivilor. Temperaturile scăzute îi fac pe aceştia să răspundă mai greu la tratament, astfel ca incidenţa infarctului şi atacului vascular cerebral este mai mare.

Potrivit specialiştilor, la frig, diametrul vaselor se micşorează, iar fluxul de sânge se reduce iar tensiunea arterială creşte.

Primul tip de tratament indicat de cardiologi include modificarea regimului alimentar, practicarea de exerciţii fizice şi scăderea în greutate. S-a demonstrat că toate aceste modificări contribuie în mod semnificativ la reducerea tensiunii arteriale în cazul persoanelor hipertensive, alimentele care fac minuni fiind sfecla roşie, mazărea, strugurii şi soia. Nu este însă recomandată consumarea lor în stare conservată, deoarece au un conţinut ridicat de sare.

Toate persoanele adulte trebuie să îşi măsoare tensiunea arterială cel puţin de câteva ori pe an. În cazul în care este descoperită o valoare a presiunii arteriale mai mare, trebuie stabilite consultaţii regulate cu medicul, pentru a monitoriza tensiunea arterială şi pentru a recomanda modificările în stilul de viaţă necesare controlării acesteia pentru a preveni complicaţiile ulterioare.

Atenţie însă, cele mai multe persoane afectate de hipertensiunea arterială nu au simptome. Cunoscută şi sub denumirea de „silent killer” (n.r. ucigaş tăcut), boala creşte probabilitatea de atac de cord, accident vascular cerebral şi duce chiar şi la apariţia complicaţiilor la rinichi. Astfel, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii recomandă renunţarea la fumat şi ţinerea colesterolului şi a glicemiei sub control.

În prezent, în ţara noastră sunt peste şapte milioane de hipertensivi, ceea ce reprezintă peste 40 la sută din populaţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite