Bolnavii de hepatită mor pe capete abandonaţi de autorităţi. "Nu mai am speranţă de ajutor decât la Dumnezeu, că din partea statului n-am niciun sprijin"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul nu le poate asigura tuturor tratamentul, care este costisitor şi de lungă durată. Anual 250 de gălăţeni îşi pierd viaţa din cauza bolilor de ficat. Astăzi, pe lista de aşteptare a Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi se află 195 de pacienţi infecaţi cu virusul hepatic C.

Cartea de rugăciuni şi Biblia sunt, în ultimile luni, unicile surse de speranţă pentru Sultana Mihai din Tuluceşti(60 de ani), diagnosticată cu necruţătoarea hepatită C. De mai bine de doi ani, femeia şi-a depus dosarul pentru a fi inclusă în Programul Naţional de combatere a hepatitelor virale, dar încă nu a fost acceptată.

„Curajul mă părăseşte deja. Nu mai am speranţă de ajutor decât la Dumnezeu, că din partea statului n-am niciun sprijin. Rândul ajunge foarte greu la mine", spune, cu lacrimi în ochi femeia, care crede că a „agăţat" virusul în timpul unei transfuzii de sânge, cu zeci de ani în urmă.

Tratamentul cu medicamente antivirale, singurele capabile să distrugă definitiv virusul hepatic C, este foarte costisitor (7.000 de lei, pentru o cură de nouă luni ). Pentru a beneficia gratuit de această medicaţie, pacienţii trebuie să depună un dosar la Casa Judeţeană de Asigurări în Sănătate(CJAS). În iulie, doar cinci pacienţi au intrat în tratament, în timp ce la rând stau 195.

„ Avem această situaţie pentru că nu sunt bani. Avem un buget pe care nu avem voie să-l depăşim. Lista este urmată cu stricteţe, fără abateri. Cei care sunt pe patul de moarte, nu mai ajung la tratament", a spus Olimpia Buzia, director general CJAS Galaţi.
Bolnavii care nu sunt trataţi cu medicaţie antivirală trebuie să-şi procure pe cheltuială proprie, dacă îşi permit, hepatoprotectoare, preparate care ajută la menţinerea funcţiei ficatului.

Netratată, hepatita C poate evolua în cancer hepatic sau ciroză. În fiecare an, cel puţin 250 de gălăţeni mor din cauza bolilor de ficat. Afecţiunile hepatice care se situează pe locul patru în topul cauzelor de deces în România.

„Analizele de testare sunt scumpe şi mulţi oameni nu şi le permit. Din această cauză estimăm că numărul bolnavilor este cu mult mai mare decât arată statisticile oficiale", afirmă Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Mulţi nici nu-şi dau seama că au fost infectaţi cu virusul, spun doctorii, deoarece pacienţii nu manifestă niciun simptom până la îmbolnăvire.

„Majoritatea cazurilor de hepatită C sunt infecţii vechi de 20 de ani, nediagnosticate la timp din cauza lipsei echipamentului de testare", a spus Mihaela Ganea, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi.

Împotriva hepatitei C nu a fost descoperit încă un vaccin care să poată fi folosit la scară largă.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite