Asasinate interlope care au îngrozit România. De ce autorităţile române nu recunosc că există mafioţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, reglările violente de conturi dintre grupările interlope româneşti s-au înmulţit şi au căpătat deja conotaţii internaţionale. Presa străină scrie frecvent despre crima organizată cu rădăcini în ţara noastră, însă la nivel oficial nimeni de la noi nu recunoaşte existenţa lumii interlope.

Că toate că ideea de mafie românească părea, acum vreo 15-20 de ani, să fie doar o ironie, în ultimii ani lucrurile au evoluat rapid, iar interlopii români au început deja să terorizeze Europa. Cel mai recent asasinat din zona interlopă a avut loc acum doar două săptămâni, la Londra, acolo unde un român – în fapt un „cap” al unei reţele de trafic de prostituate românce pe destinaţii precum Germania, Austria, Italia şi Marea Britanie – a fost omorât în plină stradă, în cel mai pur stil mafiot, de o grupare rivală.

Sorin Şerbu (36 ani), era născut în Brăila, însă de câţiva ani se stabilise în Galaţi, unde era căsătorit şi avea un copil în vârstă de zece ani. Potrivit unor informaţii neoficiale, el şi-ar fi schimbat domiciliul tocmai din cauza unor conflicte pe care le avea cu o serie de indivizi din lumea interlopă din Brăila, care ar fi vrut o parte din profitul făcut de Şerbu. Deşi nu se ştie exact ce avere avea interlopul, presa britanică vorbeşte de milioane de euro făcute din proxenetism la scară „industrială” şi din trafic de droguri.

Poliţiştii l-au găsit pe Sorin Şerbu, pe data de 12 noiembrie 2017, într-o baltă de sânge, după ce opt indivizi mascaţi l-au atacat în timp ce cobora din maşină pentru a merge la un pub românesc din estul Londrei. A fost lovit cu bâtele, în cap, minute în şir, după care atacatorii (despre care martorii spun că vorbeau româneşte) s-au făcut nevăzuţi. Dus la spital, interlopul a murit după circa o oră şi jumătate.

Crima a provocat o adevărată isterie în Marea Britanie, dat fiind că ziarele au anunţat, pe surse, că se pregăteşte un adevărat război pentru răzbunarea liderului interlop. Deocamdată nu s-au înregistrat însă incidente, dar se ştie că răzbunările mafiote se materializează în mod obişnuit la un interval de câteva luni, după ce autorităţile şi rivalii scad nivelul de alertă. Interesant este că singurul supect arestat în cauză (proprietarul uniei dintre maşinile folosite de atacatori) a preferat „omerta”, refuzând să colaboreze cu anchetatorii.

Sorin Şerbu în cele mai recente două fotografii SURSA FOTO Facebook

Sorin Şerbu, în două ipostaze FOTO Facebook/Arhiva personală

Ploaie de gloanţe în centru

Uciderea unui alt interlop brăilean, Cristian Brot (28 ani) în luna mai a anului 2017 este de asemenea un fel de premieră, căci până la acest incident crimele din sânul mafiei româneşti se produceau la adăpostul întunericului sau în zone ferite de ochii lumii. De data aceasta, însă, asasinatul s-a produs ziua în amiaza mare, pe o stradă intens circulată, care a devenit pentru câteva minute un teatru de război, sub ploaie de gloanţe.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au finalizat în noiembrie 2017 ancheta penală  legată de asasinarea Cristian Brot. Concluzia oamenilor legii a fost că acesta a fost ucis cu mai multe focuri de armă, în plină stradă, de doi rivali în „afaceri”, pe nume Mădălin Pentelie şi Florin Pîtea (zis „Pequenio”), amândoi în vârstă de 26 de ani.

Inculpaţii Mădălin Pentelie şi Florin Pîtea au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă letală fără drept şi omor calificat. Experţii au stabilit că au tras amândoi cu pistolul militar „Pietro Beretta Gardone VT”, model 92 FS, calibru 9 mm, folosit la asasinarea lui Cristian Brot.

image

Cristian BROT FOTO Facebook/arhiva personală

Interesant este că arma respectivă aparţinea poliţiei italiene, fiind, potrivit surselor judiciare din Peninsulă, furată (împreună cu muniţia aferentă, cu glonţ) din locuinţa unui angajat al Poliţiei, după o spargere.

Asasinarea lui Marian Ivan

Primul asasinat celebru din lumea „underground”  românească a avut loc la Galaţi în noaptea de 8 spre 9 iunie 2008, atunci când liderul interlop Marian Ivan (43 de ani) a fost atacat cu săbiile de rivali şi ucis în plină stradă.

Ivan era unul dintre pilonii sistemului mafiot din România. El avea relaţii cu clanurile interlope din toată ţara, fiind chemat de fiecare dată la marile negocieri unde se stabileau teritoriile. Însă asta nu era tot. Interopul era interesat inclusiv în politică, fiind piesă de bază în staff-ul electoral al lui Andrei Lişinschi, candidat la Primăria Galaţiului la alegerile din 2004 şi 2008.

Totul s-a declanşat în momentul în care Nelu Enache, fostul aghiotant al lui Ivan, s-a băgat peste afacerile bossului. Ivan l-a chemat pe Enache la negocieri şi i-a pus în vedere să stea departe de zonele sale, iar fostul locotenent a mimat că acceptă situaţia.

Crime interlope - Marian Ivan

Marian Ivan FOTO Arhiva Adevărul

După nici 48 de ore, însă, „Nelu Enache", pe numele lui real Ion Mocănelu, şi mâna sa dreaptă, Ionuţ Zăuşilă, l-au urmărit pas cu pas pe Ivan. Aproape de miezul nopţii, Ivan s-a dus în cartierul Ţiglina III, ca să-şi conducă acasă o prietenă. Nu era însoţit, ca de obicei, de gorilele sale, semn ca nu se aştepta la vreo agresiune. Mocănelu şi Zăuşilă l-au atacat prin surprindere şi l-au ciopârţit cu săbiile, apoi l-au lăsat să moară într-o baltă de sânge.

Criminalii au fost arestaţi chiar în ziua în care Ivan era înmormântat, cu mare fast, în prezenţa interlopilor sosiţi din toată Europa. După trei ani de procese, asasinii au fost condamnaţi la câte 18 ani de închisoare şi au fost obligaţi la despăgubiri mai degrabă simbolice către familia mortului. Mama lui Marian Ivan a primit de la ucigaşi 100.000 lei ca daune materiale şi alţi 100.000 lei drept daune morale.

„Caiac”, ucis la două luni după Ivan

Începutul crimelor pentru bani şi teritorii fiind dat, după circa două luni, respectiv pe 25 august 2008, o altă crimă interlopă îngrozea România. Scena de luptă a mafioţilor s-a mutat la Craiova, victima fiind liderul interlopilor din Oltenia, Mihai Pârvu, cunoscut sub numele de „Caiac”.

El a fost asasinat, tot în plină stradă de un infractor din linia a doua a crimei organizate, pe nume Cătălin Mavrichie. Totul a ponit de la o partidă de poker la care finul lui Caiac a fost prins trişând de către Mavrichie. Aceasta a cerut banii pierduţi la cărţi (circa 48.000 de euro) înapoi, iar de aici a ieşit un măcel în toată regula. S-au scos săbiile şi pistoalele, iar Caiac a fost ciuruit de Mavrichie şi a murit în drum spre spital.

Crime interlope - Caiac

Mihai Pârvu, zis Caiac FOTO Arhiva Adevărul

Caiac era cunoscut ca un interlop cumva atipic. „Elev” al unui alt interlop celebru, Sile Popescu, el avea porniri rasiste violente. La un moment dat, a interzis accesul ţiganilor în centrul Craiovei, iar orice personaj de etnie rromă care era prins în zona „minată” era bătut crunt. Mihai Pârvu a fost pugilist de performanţă, cea mai importantă realizare a lui ca sportiv fiind cucerirea titlului balcanic în 1984.

Mararu, executat în timp ce lua masa la restaurant

Un alt asasinat interlop răsunător s-a întâmplat la Piatra Neamţ, în noiembrie 2010. Atunci, fraţii Gheorghiţă şi Bogdan Mararu, de 32, respectiv 36 de ani, cunoscuţi ca fiind capii lumii interlope din partea de nord a Moldovei, au fost împuşcaţi într-un restaurant unde serveau prânzul.

Crime interlope - Mararu

Locul asasinarii lui Mararu FOTO Arhiva Adevărul

Gheorghiţă Mararu, care a fost împuşcat de patru ori (trei gloanţe perforându-i inima), nu a supravieţuit atacului,  în schimb fratele acestuia, Bogdan, care a fost împuşcat doar de două ori, a fost salvat de medici.

Incidentul, petrecut sub privirile îngrozite ale celorlalţi consumatori, a fost înregistrat de camerele video de supraveghere aflate atât în interiorul, cât şi în exteriorul localului, fapt  ce a condus la identificarea şi apoi prinderea asasinului. Acesta, pe nume Cristian Chilat (zis Fălău) era într-o veche duşmănie cu clanul Mararu, cu membrii căruia se certase  în repetate rânduri, ajungându-se la incendierea unor maşini de lux, bătăi şi, în final crimă. Chilat a fost condamnat la 19 ani de închisoare fiind încarcerat în Penitenciarul Iaşi.

„Chiburu”, ucis la o lună după Mararu

După nici măcar o lună, răfuielile mafiote aveau să aducă un nou asasinat. De data aceasta la Galaţi.Totul a pornit de la o reglare de conturi între interlopi, într-un restaurant chinezesc aflat chiar în centrul oraşului. Maricel Nicolau, zis „Chiaburu", care printre altele  era liderul unei reţele de trafic de carne vie, a fost ucis într-o confruntare cu doi membri ai grupării ţigăneşti „Stănescu”.

Cei doi criminali, ambii în vârstă de 21 de ani, Aurelian Gigi Stănescu, zis „Maşo”, şi Valeriu Stănescu, zis „Biba”, le-au declarat anchetatorilor că au hotărât să se răfuiască cu „Chiaburu” după ce Aurelian Stănescu a primit un telefon de la un cunoscut care i-a spus că Nicolau este cel care în 2006 a incendiat un autoturism al familiei Stănescu.

„Maşo” şi „Biba” au descins în restaurant şi, după un scurt schimb de replici, au trecut la acţiune. „Maşo”  l-a lovit pe „Chiaburu”" cu o sticlă în cap, iar acesta a scos cuţitul şi l-a atacat pe „Biba”, secţionându-i falangele de la două degete ale mâinii stângi. Apoi, cei doi doi atacatori l-au răpus pe „Chiaburu” cu zeci de lovituri de cuţit şi de sabie. „I se vedea creierul prin răni”, avea să declare unul dintre martori.

Agresorii au fost condamanţi la câte 20 de ani de închisoare, însă se tem că nu vor mai ajunge vii în libertate, după ce membrii grupării lui Chiaburi au jurat să se răzbune după legea Talionului.

Ciuruit de gloanţe în faţa casei

În mai 2013, municipiul Piteşti avea să intre în forţă pe harta crimei organizate din România.   Un apel disperat la 112 a anunţa, în miez de noapte, că în cartierul Prundu s-au auzit mai multe împuşcături. Agenţii sosiţi la faţa locului l-au găsit pe piteşteanul Ionel Rădulescu fără suflare, pe asfaltul din faţa blocului în care locuia.

Victima împuşcat de şapte ori în cap, torace şi picioare de la mică distanţă, într-o reglare de conturi de tip mafiot. Asasinatul fusese  planificat din vreme, căci firele de la iluminat fuseseră tăiate, tocmai pentru locul crimei să nu fie vizibil martorilor.

Rădulescu era unul dintre indivizii temuţi din Piteşti, avea antecedente penale pentru furturi şi ar fi tras câteva ţepe cu maşini de lix furate unor indivizi din câteva clanuri rivale.

Arma crimei a fost identificată ca fiind un Glock de 9 milimetri. Ca o coincidenţă, în urmă cu un an, un poliţist din Bucureşti, prieten al victimei, şi-a pierdut pistolul din dotare, acelaşi model cu cel folosit pentru crimă, astfel că a fost şi el chemat la audieri. Potrivit unor surse judiciare, agentul Mihai Andrei Toma (27 de ani) era un angajat-problemă şi a primit mai multe sancţiuni.

Autorităţile evită termenul „interlopi”

În ciuda evenimentelor amintite (la care se poat adăuga mii de alte incidente care s-au soldat doar cu răniţi), autorităţile române refuză să accepte că în România există grupări de tip mafiot.

În interviurile date ziarului „Adevărul” în cadrul campaniei „România infractorilor necunoscuţi (plecând de la realitatea că sunt 600.000 de dosare penale fără autor cunoscut), marea majoritate a şefilor poliţiilor şi parchetelor judeţene au negat că ar exista o probelă deosebită cu „lumea interlopă”. De altfel, termenul de „interlopi” este ocolit cu grijă de oamenii legii, care preferă să folosească în actele oficiale sintagme precum „persoană cu stil de viaţă parazitar” sau „persoană fără venituri legale”.

Una dintre explicaţiile furnizate de autorităţi cu prilejul amintitei campanii a fost aceea că impresia că în România a exista o amplă lume interlopă este de fapt alimentată de presa autohtonă, care prezintă distorsionat diverse activităţi infracţionale, aşezându-le într-un context de crimă organizată care nu există. Între timp, reţelele mafiote româneşti „care nu există” dau deja mari bătăi de cap oamenilor legii din toată Europa.


Vă mai recomandăm şi:

Detalii halucinante despre asasinarea unui român pe străzile Londrei. Mobilul crimei, familiar lumii interlope: 100 de prostituate „hacker“

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Scenariul asasinării interlopului Brot, din Brăila, cu arma unui poliţist italian: „Consum gloanţele pe tine şi nu meriţi!“ 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite