O artistă vrea să facă o păpuşă după asemănarea campionului Lucian Bute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefania Crişan şi câteva dintre păpuşile ei. Foto: Cosmin Costache
Ştefania Crişan şi câteva dintre păpuşile ei. Foto: Cosmin Costache

După ce a "însufleţit" sute de personaje de poveste, artista Ştefania Crişan vrea să-l "meşterească" şi pe consăteanul ei Lucian Bute, alături de părinţii campionului. Expoziţia va fi deschisă în târgul din Pechea, satul natal al celor doi.

Ştefania Crişan - cea mai vestită "păpuşară" din Galaţi - vrea să facă în satul ei natal Pechea o expoziţie pe care să i-o dedice campionului gălăţean Lucian Bute. Împreună cu caricaturistul Viorel Baciu, artista vrea să facă păpuşi cu Bute, dar şi cu părinţii acestuia, pe care să le expună în târgul satului.

„Ideea mi-a venit la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii din Goleşti, unde am fost cu mai multe exponate. Oamenii m-au întrebat atunci dacă este o expozţie dedicată lui Lucian Bute, iar eu am spus că nu, dar că voi face una chiar în satul nostru natal. Îi cunosc familia, chiar am vorbit de curând cu sora lui Lucian, sunt nişte oameni deosebiţi. Expoziţia pe care o voi organiza în perioada imediat următoare, la 10 de ani de activitate, i-o voi dedica lui Lucian", povesteşte artista.

Păpuşile cu familia Bute nu vor fi de vânzare, oamenii putând să-şi cumpere doar păpuşi din poveştile lui Creangă.

„Păpuşa Bute i-o voi da chiar marelui campion, atunci când va ajunge din nou la Pechea. sper să-i facă plăcere", mărturiseşte artista.

Ştefania Crişan mai spune că va deschide la Pechea şi Muzeul Poveştilor, unde vor putea fi văzute o mulţime de păpuşi realizate de ea de-a lungul timpului, dar şi covoare, ulcele sau costume populare vechi de prin partea locului.

De altfel, artista este vestită în sat pentru că l-a întâmpinat pe campionul gălăţean la ultima vizită la Pechea cu pancarde pe care a scris "Lucian, mândria ţării/ Din Pechea tu ai plecat/ Tu prin muncă şi valoare/ Ne-ai scos din anonimat!" sau "Suntem tare mândri-n sat/ Bute-al nostru a câştigat!".

Data la care va fi organizată această expoziţie nu a fost încă stabilită, de organizare urmând să se ocupe primarul localităţii.
Artista visează să se retragă peste câţiva ani la Pechea unde să se apuce să-i înveţe pe copii tainele "păpuşăritului". Totul sub formă de voluntariat!
„Eu visez de mult să-mi fac un muzeu la Pechea, la casa părinţilor mei, acolo unde sper că mă voi retrage la bătrâneţe. Acolo sper să-mi fac un mic atelier, dar şi un magazin, de unde oamenii să poate cumpăra aceste creaţii ale mele. Magazinului o să-i spun «La Ilinca», după numele bunicii mele. Pentru toate însă îmi trebuie bani. Sper să-i am în curând".

De-a lungul anilor Ştefania a creat foarte multe păpuşi. Interesant este faptul că artista nu a plămădit păpuşi stinghere, ci a încercat să le însufleţească. Pe Nică l-a surprins la furat de cireşe sau vânzând pupăza din tei, pe Păcală şi Tândală i-a scos în evidenţă când îşi diputau sacul, iar pe Smaranda cu copilul în braţe. Cu toate acestea, personajul ei preferat este cel din „Punguţa cu doi bani", care a rămas însă în patrimoniul Muzeului Satului de la Goleşti.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite