Interviu cu Thierry Le Gall, directorul general al ArcelorMittal Galaţi: "În toate departamentele avem investiţii de 40 de milioane de euro."

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Thierry Le Gall, directorul combinatului siderurgic, a afirmat că Furnalul 5, în curs de modernizare, va fi repornit . Conducerea Arcelor Mittal Galaţi declară că substanţele periculoase de la UCC au fost evacuate.

Reporter: Se vehiculează informaţia că Furnalul 5 nu va fi repornit în toamna acestui an, aşa cum aţi anunţat.


Thierry Le Gall: Acest nou furnal ne va aduce o competitivitate sporită pentru că inglobează cele mai noi tehnologii. Este o investiţie de 80 de milioane de euro. Un efort uriaş. Acesta este cel mai important punct din agenda noastră în această perioadă. Mulţi au mai spus că nu vom face această investiţie şi iată că o facem. Acum nu ştiu dacă va fi restartat la 1 octombrie, dar undeva în această perioadă, sigur.


R.: Ce alte investiţii mai aveţi în desfăşurare, în acest moment ?


T.L.G.: Avem câteva investiţii lansate în paralel cu Furnalul 5, dar acesta consumă în acest moment o mulţime de resurse şi energii. Avem proiecte precum Staţia de desprăfuire de la Uzina de Aglomerare, macaralele de la Oţelărie, avem maşina de laminare la cald de la LTG2 şi nu numai. Practic, în toate departamentele avem investiţii de 40 de milioane de euro.


R.: Cum a evoluat productivitatea combinatului în prima jumătate a acestui an ?


T.L.G.: Anul acesta producţia va fi un pic mai mare, faţă de 2009 şi 2010, pentru că restartăm Furnalul 5, dar în momentul de faţă avem aceeaşi producţie ca şi anul trecut. Dacă îl vom restarta la începutul lunii octombrie, vom produce în trimestrul III, cu 30% mai mult. La nivel de an, asta înseamnă cu 10% mai mult.


R.: Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu Silvian Ionescu a anunţat că veţi oferi statului român, gratuit, zgură pentru construcţia de drumuri şi autostrăzi. Aţi ajuns la un acord?


T.L.G.: Am înţeles ceea ce vor ei să facă, dar trebuie să vedem şi detaliile. Sunt diferite aspecte ale acestei chestiuni despre care trebuie să discutăm. Oricum, trebuie să găsim soluţii bune pentru ambele părţi.


R.: Autorităţile de mediu au constatat nereguli grave în ceea ce priveşte depozitarea substanţelor periculoase la Uzina Cocsochimică, care a fost închisă. Cum comentaţi ?


T.L.G.: De fapt, s-au rezolvat multe din aceste probleme. Tot gudronul de acolo, mii de tone, a fost evacuat. Am curăţat o mulţime de zone acolo. Mai sunt volume mici de acid în câteva puncte, dar aceste probleme vor fi eliminate în câteva luni. Cea mai mare problemă era gudronul. Sigur că am fost amendaţi, dar nu aş vrea ca această amendă să ascundă faptul că am făcut investiţii pe probleme de mediu.


R.: Aveţi în plan noi reduceri de personal, eventual tot prin plecări voluntare?


T.L.G.: Nu. În primul rând, trebuie să o încheiem pe aceasta pe care o derulăm acum. Nu văd, deocamdată, pentru anul viitor, o nouă schemă de plecări voluntare.


R.: ArcelorMittal, în calitate de sponsor, va contribui din punct de vedere financiar la modernizarea stadionului Oţelului?


T.L.G.: Povestea stadionului nu este prioritatea noastră. Prioritatea o reprezintă investiţia de la Furnalul numărul 5. Următoarea prioritate este calitatea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite