Apa ruginie de la robinetele gălăţenilor este „sănătate curată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După întreruperile furnizării apei potabile, tot mai frecvente în ultimul timp din cauza lucrărilor la reţeaua de distribiţie  în cadrul programului ISPA, la robinete curge un cocteil de rugină şi mizerie în suspensie. Autorităţile afirmă că în ciuda aspectului respingător această apă este potabilă.

Ca urmare a lucrărilor de reabilitare a reţelei de distribuţie a apei potabile, în cadrul programului ISPA, lucrări care presupun întreruperea furnizării, tot mai mulţi gălăţeni se plâng de faptul că la robinetele din locuinţele lor curge un lichid cafeniu. Cei care ne-au semnalat la redacţie sau telefonic acest fenomen, sunt nemulţumiţi, dar şi îngrijoraţi în legătură cu riscurile pe care le presupune folosirea apei murdare.

„N-am curaj să-i dau fetiţei mele să bea apă de la robinet. Deşi am rămas cu un singur salariu în casă, pentru ea cumpărăm apa plată . Noi adulţii, n-avem ce face şi bem apa care este roşiatică, atunci când începe să curgă din nou. Am mai şi fiert când a fost prea murdară, că nu ne permitem s-o lăsăm sa curgă la canal şi s-o plătim degeaba", ne-a declarat Irina Vârgolici, locatara blocului I 5 din Ţiglina I

Nemulţumirea gălăţenilor, care se plâng că, din cauza lucrărilor de branşare a noilor conducte, nu pot folosi apa murdară de la robinete, a ajuns şi la Comisariatul Pregional pentru Protecţia Consumatorului (CJPC).

„Am primit mai multe sesizări pe această temă, majoritatea transmise telefonic, dar le-am redirecţionat către Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP), instituţie care monitorizează, prin laboratorul propriu, calitatea apei potabile" - a precizat Aurel Pamfile, comisar în cadrul CJPC

Doctorul Valentin Boldea, directorul DJSP ne-a confirmat: „Sunt câteva sesizări şi chiar am văzut o probă, adusă de cineva, care parcă nici nu era de apă. Cu toate astea, să ştiţi că, analizată în laborator, din punct de vedere fizico-chimic şi microbiologic, acea apă tulbure care curge la robinete după reluarea furnizării se încadrează în parametrii impuşi de lege. Vorbesc despre apa din reţeaua SC Apă-Canal, pentru că apa poate fi murdară şi din cauza vechimii ţevilor din subsolurile blocurilor".

Cornelia Arnăutu, şeful serviciului Relaţii cu Publicul, din cadrul SC Apă-Canal, dă asigurări, la rândul său, că apa ruginie poate fi băută: „După aceste lucrări, înstalaţia de distribuţie se spală şi chiar dacă apa are un aspect opalescent, respectă condiţiile de potabilitate. Dacă este foarte murdară, de vină poate fi vechimea instalaţiilor interioare. Îi rugăm pe cei care vă sesizează că apa este murdară să telefoneze şi la SC ApăCanal astfel încât să putem face analize şi la respectivele puncte de distribuţie".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite