2010 a fost anul traficanţilor de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii de frontieră au prins 51 de contrabandişti anul acesta Foto: Adrian Obreja
Poliţiştii de frontieră au prins 51 de contrabandişti anul acesta Foto: Adrian Obreja

Poliţiştii de frontieră gălăţeni au prins 51 de contrabandişti dintre care 45 sunt după gratii. Cele mai importante operaţiuni au fost „Grindu" şi „Săgeata", iar de la începutul anului au fost confiscate 400.000 de pachete de ţigări.

Şi în anul 2010 frontierele de stat au fost greu încercate de către traficaţii de ţigări.

Au fost distruse două reţele importante de contrabandişti, s-au confiscat peste 30 de mijloace de transport, au fost întocmite 20 de dosare penale şi a fost împiedicat accesul pe piaţa neagră a unei cantităţi de ţigări a fost împiedicată u fost ţigări, în valoare de peste 1.200.000 de lei, descoperite.

Grindu şi Săgeata

Aşa se numesc cele mai importante operaţiuni desfăşurate de către poliţiştii de frontieră, în urma cărora 15 traficaţi au primit mandate de arestare şi au fost descoperite peste 35.000 de pachete cu ţigări.

În primul caz, în noaptea de şapte spre opt aprilie, oamenii legii au organizat un flagrant în zona confluenţei Prutului cu Dunărea, când au prins doi tineri români care transportau 18.500 de pachete cu ţigări. După extindere cercetărilor s-a stabilit că din reţea făceau parte încă nouă persoane, toate din România. Valoarea prejudiciului creat de această grupare se ridică la 1.300.000 de lei.

În cel de-al doilea caz, operaţiunea „Săgeata", poliţiştii au reuşit să destructureze o altă reţea, formată din şase persoane de adata aceasta.

În urma a trei percheziţii simultane în localitatea Oancea, poliţiştii au descoperit aproximativ 13.000 de pachete de ţigări, asta după ce, în urmă cu câteva zile, mai confiscaseră 5.000 de pachete, în faza iniţială a anchetei. De data aceasta, şase persoane au fost reţinute şi arestate preventiv.

Tot pe parcursul acestui an, în cadrul acţiunilor de combatere al traficului de produse din tutun, au fost reţinuţi şi patru poliţişti de frontieră care făceau parte sau care sprijineau reţele de contrabandişti.
„Valoarea exactă a ţigărilor confiscate anul acesta, în urma acţiunilor colegilor noştri este de 1.259.173 de lei", spune Marcel Antohe, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Galaţi.

Din traficant, victimă

Spre surprinderea tuturor, un bărbat din Galaţi care a recunoscut că este traficant de ţigări a fost de acord să povestească păţania prin care a trecut. Vasile Sandu a fost tâlhărit, în propria casă de către doi poliţişti de la Secţia 4, care l-au lăsat fără „marfă".

El le-a povestit jurnaliştilor şi poliţiştilor, cu lux de amănunte, cum s-a derulat jaful şi cum a rămas fără ţigările pe care urma să încaseze ilegal o sumă importantă de bani.

În acest caz ieşit din comun, cei doi poliţişti, Ioan Matei (38 ani) şi Viorel Midrea (31 ani) au fost arestaţi, iar autodenunţatul contrabandist s-a ales cu dosar penal pentru trafic de ţigări.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite