Ambulanţa are nevoie de ajutor. Pe fondul salariilor mici şi al violenţelor, angajaţii pleacă pe capete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Ambulanţei trage un semnal de alarmă în legătură cu exodul de personal. Tocmai a fost anunţat de patru asistente medicale că pleacă în Anglia. Pe lângă reducerea numărului de asistente şi medici, o altă problemă extrem de importantă este aceea a agresiunilor împotriva echipajelor. Membrii acesora devin victime ale pacienţilor.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi se confruntă cu una dintre cele mai mari probleme ale sistemului sanitar românesc. Este vorba despre exodul medicilor şi asistentelor. În numai un an, 10 medici au plecat în străinătate.

Tot mai puţin personal

Dintr-un total de 350 de oameni în cadrul Ambulanţei, la ora actuală există la Galaţi doar 245. Mai sunt şapte medici, iar necesarul este 21.
„Ne-am rărit foarte mult. Şi o să mai plece şi alţii", spune Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

În viitorul apropiat, dr. Polinschi îşi va mai lua rămas bun de la încă patru asistente.
„Vor pleca în Anglia. Acolo au găsit salarii chiar şi de zece ori mai mari decât aici", mai delară şeful Ambulanţei.

Pe lângă aceste plecări în valuri mai intervin şi concediile medicale, maternale sau de odihnă ale angajaţilor care au rămas. Astfel problema personalului se acutizează, iar angajările sunt blocate.

„Avem asistente însărcinate în concediu maternal, avem concedii medicale, pensionări. Este foarte complicat. Ne confruntăm cu un paradox. Avem bani, dar nu putem să facem nimic cu ei. Nu putem angaja oameni. La şapte oameni plecaţi, avem voie să aducem unul în loc. Asta este regula. Trebuie să acoperim 15% din deficit ", adaugă acesta.

Medicii, ciuca bătăilor

Medicii şi asistentele sunt adesea victime ale pacienţilor pentru a căror salvare care intervin. Ameninţări cu moartea, bătăi, injurii sau avarierea ambulanţelor, de toate acestea au avut parte echipajele în ultima perioadă.

Unul dintre cele mai grave incidente a vut loc pe data de 1 februarie 2010 când echipajul format din Mihaela Bălăuţescu şi Maricel Necula a fost sechestrat şi ameninţat cu un satâr de soţul unei paciente aflate în stop cardio- respirator.

Un al incident a avut loc în Rediu, acolo unde cadrele medicale nu au fost lăsate să intervină la un pacient înjunghiat, care ulterior a şi murit. Şi de data aceasta rudele victimei au fost vinovate.

„Lumea e din ce în ce mai nervoasă. Nu ştiu ce se întâmplă", spune Mihai Polinschi.

Şi nu doar pe cei din jur

„Creşte violenţa îndreptată asupra celor din jur dar mai ales asupra propriei persoane. Multe boli, fizice sau psihice nu mai ajung la spital din cauza acestor persoane", spune Nicolae Bacalbaşa, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite