Galaţi: De luni, se depun cererile pentru “ajutoarele de căldură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea se va răci curând, aşa că revine în actualitate necesitatea  încălzirii locuinţei şi implicit subvenţia acordată în acest scop

Începând de luni, 5 octombrie, fie că stau la bloc, fie la casă,  gălăţenii cu venituri modeste pot completa şi depune formularele prin care solicită ca Statul să le suporte o parte din cheltuielile de încălzire. Valoarea sprijinului financiar va fi aceeaşi ca şi anul trecut.

Subvenţia se acordă pentru persoanele care se încălzesc cu lemne, gaze sau sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare. Pot beneficia de ajutor familiile care au venituri de până la 615 lei pe membru. Perioada de depunere a solicitărilor se încheie pe data de 25 octombrie.

„Formularele ajung luni sau marţi. Sunt însă mulţi oameni care au venit deja cu cereri. Sunt cei care au beneficiat şi anul trecut de ajutor şi cunosc procedura.

Solicitările pentru gaze şi lemne se depun la sediul Primăriei, din incinta Patinoarului, iar cele pentru sistemul centralizat trebuie lăsate la asociaţiile de proprietari”
, ne-a declarat Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Există totuşi un element de noutate comparativ cu modul de lucru de anul trecut. Astfel, gălăţenii care folosesc lemne pentru încălzire vor primi ajutorul financiar în fiecare lună şi nu la sfârşitul sezonului rece, aşa cum s-a procedat până acum.

Pentru lemne de foc, subvenţia va fi de la 16  lei până la 54 de lei, în funcţie de venitul beneficiarului, iar pentru gaze, ajutorul  se va încadra între 19 lei şi 262 de lei. În ceea ce priveşte încălzirea în sistemul centralizat, ajutorul poate fi chiar şi de sută la sută din valoarea facturii,  în cazul persoanelor care locuiesc singure sau beneficiază de venitul minim garantat.

Numărul beneficiarilor va creşte

Dacă anul trecut au primit ajutorul de căldură  21.000 de persoane, în 2009, pe fondul recesiunii, numărul lor va creşte simţitor. Cel puţin aşa susţine George Cubasa, directorul SC Apaterm SA. „Actualul guvern a împins spre sărăcie populaţia. Sunt pe zi ce trece mai mulţi şomeri şi asta ar trebui să ne îngrijoreze foarte mult. Anul acesta, vom avea cu siguranţă mai mulţi beneficiari ai ajutoarelor de încălzire”, s-a plâns Cubasa.

O altă problemă sesizată de conducerea Apaterm este întârzierea cu care se decontează ajutoarele de căldură. „Am sistat furnizarea căldurii pentru populaţie în martie, însă banii de la Guvern, în jur de 30 milioane de lei, i-am primit abia pe 1 septembrie. Nu consider că e normal”, s-a plâns şeful Apaterm. 

Oricât de mic ar fi ajutorul, oamenii sunt totuşi mulţumiţi. Tiţa Cristea este beneficiară de venit minim garantat din 2001 şi primeşte ajutor de încălzire de la Primărie:  „Eu sunt foarte mulţumită, deoarece nu am posibilităţi să-mi procur lemne”, ne-a mărturisit femeia.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite