Cum se adoptă un copil în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ADS continuă campania de informare privind modul cum puteţi obţine diverse tipuri de documente de la instituţiile publice. Săptămâna această vă informăm care sunt paşii de urmat şi actele necesare pentru adoptarea unui copil

Adopţia unui copil nu este uşor de realizat oriunde în lume. Procesul birocratic este unul anevoios, care poate dura chiar şi câţiva ani descurajând multe cupluri.

Legislaţia este concepută în aşa fel încat drepturile şi siguranţa copilului să fie pe primul plan, însă, de cele mai multe ori, interven multe impedimente de ordin birocratic care încetinesc şi mai mult procesul de adopţie.

Anual, zeci de copii ajung în centrele de plasament de pe teritoriul judeţului Galaţi. Unii dintre aceştia sunt declaraţi adoptabili şi autorităţile reuşesc să le găsească o familie oferind-le astfel şansa unei vieţi normale sau în orice caz mai bune.

Paşii de urmat

Primul pas care trebuie să-l faceţi pentru adoptarea unui copil este să adresaţi o cerere în acest sens Biroului pentru Adopţii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială pentru Copilului (DGASPC) Galaţi.
Pe lângă cerere, dosarul trebuie să mai cuprindă o serie de acte:
copie legalizată după certificatul de naştere al solicitanţilor, copie legalizată după certificatul de căsătorie, cazierele judiciare, adeverinţa de venituri, certificate medicale vizate de medicul de familie, caracterizări de la ultimul loc de muncă, declaraţie pe propria răspunderere că nu aţi fost decăzuţi din drepturile părinteşti, titlul de proprietate care să ateste dreptul de folosinţă a locuinţe, copie după cartea de identitate.
Pentru încuviinţarea adopţiei este necesar consimţământul părinţilor biologici ai minorului, precum şi consimţământul soţului adoptator, ambele exprimate în faţa instanţei odată cu soluţionarea cererii de încuviinţare a adopţiei.

O adopţie durează între un an şi trei ani. Durata mare este determinată în special de greutatea deschiderii procedurii adopţiei interne pentru copii.

„Legislaţia actuală este foarte complicată. În faţa instanţei, noi trebuie să facem dovada reintegrării în familia lărgită până la gradul IV. Asta înseamnă că trebuie să căutăm toate rudele copilului atât pe linie maternă, cât şi pe cea paternă, pentru a primi semnături că nu doresc să ia copilul", ne-a declarat Manon Cristoloveanu, directorul DGASPC Galaţi.

În 2010, Protecţia Copilului Galaţi a finalizat 36 de adopţii, iar anul acesta până la 1 iunie, sunt 13 adopţii finalizate şi 24 de familii cu procedură în derulare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite