Galaţi: Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii organizează astăzi observaţii astronomice cu luneta Coronado Solarmax, unică în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Observatorul Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi organizează observaţii astronomice de zi şi de noapte pentru a marca Ziua Astronomiei. Acţiunea, organizată în fiecare an, urmăreşte popularizarea astronomiei prin diverse mijloace, dar şi stimularea interesului elevilor, studenţilor şi a publicului larg pentru cunoaşterea spaţiului cosmic prin intermediul astronomiei.

Activităţile vor avea loc la Observatorul Astronomic pe terasa de observaţii astronomice a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi în două etape.

Între orele 10.00 şi 18.00 gălăţenii pasionaţi de astronomie vor putea efectua observaţii astronomice solare în lumină vizibilă şi în H-alfa, prin instrumental unic în România, luneta Coronado Solarmax cu diametrul obiectivului de 60 mm.

Seara, în intervalul orar 20.00 - 24.00, publicul vizitator va avea parte de observaţii astronomice nocturne: munţii şi craterele de pe Lună, planeta Saturn şi inelul său, roiuri de stele, stele duble şi altele.

„În acelaşi timp vor putea fi observate principalele stele şi constelaţii ale cerului de primăvară. În sala de programe educative şi activităţi interactive vor fi transmise imagini cu Luna în direct de la telescopul principal al Observatorului Astronomic, pe un ecran-plasmă de diagonală mare", a declarat Florin Matei, documentarist şi purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Începând cu anul 1973, într-o sâmbătă senină din luna aprilie sau mai, când Luna e în preajma fazei de pătrar, astronomii amatori din lumea întreagă sărbătoresc "Ziua Astronomiei". În 1973, astronomul amator Douge Berger din California (USA) a decis ca membrii Clubului de Astronomie pe care îl conducea să împărtăşească şi publicului larg o parte din secretele acestei ştiinţe, coborând cu aparatura în stradă.

Astronomy Day este cea mai importantă zi din an din punct de vedere al popularizării astronomiei, moment în care cluburile şi asociaţiile de astronomi amatori, dar şi planetariile şi observatoarele publice din întreaga lume, încearcă să aducă astronomia mai aproape de public, mai mult ca oricând. Sperăm ca vremea să ţină cu noi şi să putem efectua observaţiile astronomice în condiţii optime", a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic de la muzeul gălăţean.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite