Voluntariat pentru oamenii înfometaţi din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este vorba despre un proiect iniţiat de Consiliul Elevilor care prevede înfiinţarea unei cantine sociale la Liceul "Gheorghe Asachi". Sunt implicaţi în proiect peste 1.000 de elevi voluntari.

25 de elevi din toate liceele gălăţene au conceput zilele acestea un proiect de înfiinţare a unei cantine sociale la Grupul Şcolar "Gheorghe Asachi".

"Când am gândit acest proiect am urmărit dezvoltarea unor atitudini şi practici prin intermediul tehnicilor moderne de petrecere a timpului liber. Elevii vor fi stimulaţi să aprecieze contribuţia voluntariatului pentru societate", spune managerul de proiect, Geanina Pralea, care este şi preşedintele Cosiliului Elevilor din Galaţi.

Practic, cei 25 de elevi „titulari" de proiect trebuie să se ocupe de procurarea ingredientelor necesare la cantină. Ei vor bate pe la uşile firmelor şi le vor spune patronilor ce vor să facă. Dacă vor să-i ajute, de bine, dacă nu, încearcă în altă parte.

„Suntem convinşi că vor fi oameni înţelegători, că doar nu le cerem o avere. Dau şi ei cât pot", mai spune lidera elevilor gălăţeni.

Celor 25 de elevi titulari li se vor alătura alti 1.000 de voluntari care se vor îngriji ca beneficiarii meselor calde să se simtă bine. Îi vor ajuta să ajungă sus, în cantină, îi vor servi la masă şi vor face curăţenie după ce asistaţii termină de mâncat. Şi pentru ca totul să fie ca la carte, tinerii voluntari vor semna contracte de voluntariat, aşa, ca să fie responsabilizaţi puţin!

Cantina Grupului Şcolar Gheorghe Asachi tocmai a fost reabilitată pe bani europeni şi arată impecabil. Din păcate, nu are decât o bucătăreasă.

„Pentru acest proiect vom apela la liceeni de la «Dumitru Moţoc» sau de la «Elena Doamna», unde au specializări legate de bucătărie. În acest fel, elevii îşi pot face practica lucrând direct cu publicul", spune directorul Grupului Şcolar „Gheorghe Asachi", Adrian Deacănu.

Şi pentru că am vorbit de beneficiarii meselor calde să spunem că aceştia vor fi aleşi cu atenţie, împreună cu reprezentanţii bisericilor din zonă. Vor fi impuse câteva criterii, printre care cel mai important se referă la veniturile realizate de solicitanţi. Acestea nu trebuie să fie mai mari de 150-200 de lei.

Cum la cantină mănâncă în acest moment copii de la programul „After-School", dar şi câţiva elevi din ciclul gimnazial şi liceal, iniţiatorii proiectului pot să-i ajute pe nevoiaşi doar după ora 14.00. Oricum, la acea oră sunt mai liberi şi voluntarii din proiect şi nu mai au nevoie de învoiri speciale din partea profesorilor de la şcolile de unde provin.

Mesele vor fi servite doar în programul normal al liceului, adică de luni până vineri. „De sărbători, ne vom gândi la o variantă să le oferim o masă festivă, dar tot în interiorul acestor zile lucrătoare", mai spune Geanina Pralea.

Proiectul va demara peste câteva zile şi va dura cel puţin până în luna iunie a anului viitor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite