Vocea Moldovei/ Un fleac. L-au omorât

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi

Am intrat şi noi în „clubul select" al ţărilor cu criminali sadici în uniformă. Zilnic aflăm tot mai multe orori despre puşcăriile autohtone.

Până în urmă cu câteva zile, uciderea unui deţinut, de către gardieni, în interiorul penitenciarului era „story made in USA". Eventual, se mai puteau „lăuda" cu asta mexicanii şi argentinienii, al căror sânge latino a provocat deseori violenţe în spatele gratiilor.

La noi, „la Românica", un astfel de incident era, credeam noi - patrioţi din fire - imposibil să apară. Cel puţin asta ni se pompa zilnic în creier: suntem cei mai umani, avem cei mai normali la cap gardieni şi i-am „trăinuit" cu psihologi de elită, pe basculante de bani.

Ei bine, zilele trecute acest mit cu care ne mândream a fost distrus - în puşcăria de la Galaţi - iar faimoşii „mythbusters" de la Discovery n-au niciun amestec în chestia asta. Pur şi simplu nişte idioţi de gardieni l-au bătut până l-au omorât pe un amărât închis de trei zile. Şi care s-a ales, astfel, cu pedeapsa capitală (care, apropo, a fost abolită în România!) pentru că a furat o vacă.

Dincolo de oribila crimă, brusc, s-a descoperit că în sistemul penitenciar e nenorocire mare. Şi nu de azi de ieri, ci de ani buni! Au început să curgă dezvăluirile. Rupere de nori! Deţinuţii acuză că sunt maltrataţi zilnic de gardieni, gardienii se toarnă între ei, şefii Administraţiei Penitenciarelor recunosc că situaţia e infernală.

Peste noapte, toată aura de umanitate şi de modernitate a sistemului penitenciar românesc s-a dus naibii şi am intrat şi noi în „clubul select" al ţărilor cu criminali sadici în uniformă.

Singura diferenţă e că la ei killerii plătesc întotdeauna pentru faptele lor, în vreme ce la noi, în dulcea tradiţie, cazul va fi sigur muşamalizat. Pe cât punem pariu că am dreptate?

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite