VOCEA MOLDOVEI: Oare de ce-i mai plătim?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi

Statisticile justiţiei arată că primăriile au pierdut în ultimii 10 ani, 87% din procesele în care au fost angrenate. Dacă tot pierzi, nici nu mai contează dacă te apără un mare avocat sau o duduie care de-abia a înţeles diferenţa dintre Codul Civil şi Codul Penal!

Nu mai e niciun secret: schemele de personal din administraţia publică locală au fost umflate cu pompa. Până în urmă cu vreo zece ani, o comună medie, cu 3000 de locuitori, avea între 12 şi 15 salariaţi la Primărie. Acum a depăşit 40 de angajaţi, ceea ce înseamnă un funcţionar la vreo 80 de oameni. Densitate, nu glumă!

Teoretic, treburile ar trebui să meargă şnur prin primării. Practic, în ciuda numărului mare de funcţionari, totul e vraişte.

De la începutul anului şi până acum, doar unul dintre cele 23 de proiecte de finanţare europeană depuse de primăriile buzoiene s-a dovedit eligibil. Asta - ţineţi-vă bine! - în condiţiile în care 18 dintre aceste primării plătesc, cu carte de muncă, cel puţin câte un consultant în proiecte europene. Indivizi care îşi iau salariile pentru că - scrie în fişa postului - sunt EXPERŢI în fonduri europene. Cât de experţi sunt, se vede cu ochiul liber: proiectele gândite şi avizate de ei s-au dovedit proaste.

La Galaţi şi Brăila e la modă ca primăriile să-şi „tragă" consilieri juridici. De regulă e vorba de nişte duduiţe semi-competente, dar care au legături de sânge cu primarul, secretarul sau contabilul şef: fiice, nepoate, verişoare.

Competenţă!? La ce le trebuie? Statisticile justiţiei arată că primăriile au pierdut în ultimii 10 ani, 87% din procesele în care au fost angrenate. Dacă tot pierzi, nici nu mai contează dacă te apără un mare avocat sau o duduie care de-abia a înţeles diferenţa dintre Codul Civil şi Codul Penal!

Una peste alta, administraţia e plină de „specialişti", însă, după cum se vede, nu prea ai cu cine face treabă. Şi-atunci de ce-i mai plătim?!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite