VOCEA MOLDOVEI: O altfel de „reconversie profesională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi

Şase ţărani din Pechea au lăsat coasa şi sapa pentru a se face proxeneţi în Italia.

Sunt nişte ţărani. Sută la sută. Până de curând, ştiau doar să mânuiască sapa, coasa şi furca. Un „biznis" nu foarte rentabil, e drept, dar cât se poate de onorabil. Respect pentru talpa ţării!

În urmă cu un an, însă, la iniţiativa unui văr care „a făcut Italia", au intrat într-un program de - hai să-i zicem cum e la modă acum! -„reconversie profesională". Treabă specială, neguvernamentală, dar şi ilegală. Export de carne vie pentru bordelurile de la marginea Romei.
Dacă epuizanta zi de muncă la cosit lucernă le aducea un câştig de vreo 60 de lei, ceva mai relaxanta zi de vândut ţărăncuţe către nesătula piaţă italiană s-a dovedit mult mai profitabilă.

Procurorii spun că în medie cei şase ţărani reprofilaţi au scos pe zi cam 100 de euro de căciulă şi au strâns în total aproape un milion de euro. Doar într-un an! Păi se compară cu cei trei firfirici încasaţi pe munca la prăşit porumb?!

E drept, la destul de scurtă vreme de la debutul afacerii, de agoniseala lor s-a ales praful, căci procurorii au confiscat tot.

Interesant este că gena de ţăran s-a dovedit, totuşi, foarte puternică şi a învins, pe alocuri, gena de proxenet. Ştiţi ce făcuseră trei dintre bărbaţi cu partea lor de bani? N-o să ghiciţi! Îşi luaseră tractor şi motocositoare. De firmă! Desigur, în amintirea vremurilor când ziua de coasă „manuală" le aducea 60 de lei şi multă sudoare. Dar le asigura şi libertatea, ceea ce, ca să zicem aşa, le cam lipseşte acum.

Morala poveştii e simplă: comerţul cu blana ursului din pădure n-a avut niciodată, chiar şi pe piaţa internaţională, decât un succes meteoric! E şi cazul ţăranilor-proxeneţi din Pechea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite