Vocea Moldovei/ Cum s-a ticăloşit Ion, Gheorghe sau, poate, Vasile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îl cheamă Ion. Sau Gheorge. Sau poate Vasile. Numele lui s-a risipit printre vremuri întocmai ca praful ridicat de copitele cailor hoardelor barbare care au încercat, mai mereu, să-i ia prispa, bătătura, ogorul, sufletul...

Ion, Gheorghe sau, poate, Vasile nu mai votează de mult. Există argumente solide în spatele acestei renunţări. Decenii de-a rândul, el a scuipat în căuşul palmei cu nădejde şi a făcut cruci largi înainte de a trânti ştampila pe bucata de hârtie pe care i-o dădea „premarele" satului.

De fiecare dată, însă, speranţele lui Ion, Gheorghe sau, poate, Vasile s-au năruit anonime, dar el n-a crezut de cuviinţă să-şi revendice dreptul la a avea ceea ce i s-a promis. A scrâşnit de trei ori din măsele, ca un fel de invocare a Sfintei Treimi, a şfichiuit subţire spinarea unui cal imaginar şi a mânat mai departe tărăboanţa vieţii.

Atâta doar că la un moment dat a renunţat la a mai nădăjdui că se va găsi cineva care să poată să-i urnească soarta mai aproape de bine măcar cu un lat de palmă. Deci n-a mai votat.

Chiar şi aşa, Ion, Gheorghe sau, poate, Vasile a rămas la fel de reprezentat la cârma ţării ca mai înainte. Cei care vorbeau în numele lui până atunci, au vorbit şi de atunci încoace. Iar Ion, Gheorghe sau, poate, Vasile a făcut - prin reprezentanţii lui - de toate: a făcut o Constituţie despre care el nu are nici cel mai mic habar, a pus în aplicare legi penibile ale proprietăţii, a mituit, a primit mită, a înjurat, a furat, a râs de nenorocirea altora.

Prin reprezentanţii lui, Ion, Gheorghe sau, poate, Vasile a devenit un ticălos, paradoxal pentru toţi cei care-l ştiau ca pe un om bun, cu frica lui Dumnezeu. Spunea cineva că politicienii sunt după chipul şi asemănarea poporului.

Sincer să fiu, nu cred că Ion, Gheorghe sau, poate, Vasile este de acord cu acest neo-proverb!

ACEST EDITORIAL poate fi citit şi pe hârtie, în numărul 1 al săptămânalului ADS GALAŢI, care apare începând de azi în oraş. Publicaţia are 32 de pagini, full-color, şi conţine anchete, reportaje, poveşti legate strict de Galaţi. De asemenea, are programul Tv pentru o săptămână şi articole din domeniile Sănătate, Auto, Design imobiliar, Culinar. Costă 1,4 lei şi apare în fiecare joi!

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite