Vocea Moldovei/ Reţete de succes în afaceri: Cum să furi cinci milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi
Costel Crângan - redactor şef Adevărul de Seară Galaţi

Pariez că vi se pare complicat să faceţi rost de cinci milioane de euro! Aşa-i? Ei bine, vă înşelaţi! Nu-i chiar aşa de greu.

Iată un scurt tratat de furat cinci milioane de euro. Bazat pe un exemplu real, deci pe reţetă verificată.

PASUL 1: Se ia un primar. Unul fraier. Sau corupt. După caz.

PASUL 2: Se întocmeşte un proiect pentru realizare unui parc industrial. E simplu. Documentaţia se găseşte pe internet. Faci un copy/paste şi modifici cu datele oraşului tău. Cam în 3 ore e gata.

PASUL 3: Se face un parteneriat public-privat în care primăria pune terenul, iar firma dvs know-how-ul. Apoi se cer bani de la Consiliul local pentru dezvoltarea parcului.

PASUL 4: Pentru a obţine votul consilierilor, deci şi banii, puneţi la Parc un director din partea majoritarilor şi, preventiv, un adjunct din partea opoziţiei. La nevoie, dacă se schimbă Puterea, puteţi face rocada între cei doi şefi, pentru ca afacerea să aibă continuitate. Nu uitaţi să puneţi un responsabil de proiect tălâmb, pe care să puteţi să-l scoateţi ţap ispăşitor la nevoie.

PASUL 5: Banii obţinuţi îi cheltuiţi pentru lucrări de întreţinere a parcului industrial (lucrări pe care nu le faceţi, evident, ci doar le facturaţi firmei deschise pe numele soacrei şi cumnatului). De asemenea, începeţi lucrări de construcţii montaj supra-evaluate. Cam de 5-6 ori. Secretul este să invocaţi "condiţiile geologice speciale". În circa 2 ani, din toată această combinaţie puteţi "trage" cam 5 milioane de euro, fără să faceţi de fapt nimic. În afară de facturi.

PASUL 6: cereţi să vă retrageţi din afacere pe motiv că aveţi "alte priorităţi strategice". Astfel, dvs rămâneţi cu banii, iar primăria cu gaura în buget.
Succes!

P.S.: Cazul menţionat aici s-a întâmplat deja, la Galaţi, acolo unde primăria nu poate să justifice pe ce a cheltuit 5 milioane de euro. "Parcul industrial" care a înghiţit această "investiţie" este în continuare un teren viran.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite