Vocea Moldovei: Fraţilor, am fost învins de sistem!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Crângan
Costel Crângan

Schema de personal a instituţiilor puse să numere banii publici a fost umflată cu pompa.Îmi zice un prieten care lucrează la Fisc: „Frate, e o birocraţie la noi, ceva de speriat. Am cel puţin 100 de colegi care plimbă hârtiile fără folos toată ziua. Nu ştiu unde naiba o să ajungem în ritmul ăsta".

Îi înţeleg îngrijorarea. E vechi în sistemul fiscal şi crede că aşa de prost n-au mers lucrurile niciodată. Vede că în fiecare zi încasările de la firme sunt tot mai mici - semn că economia s-a turtit de tot - că nici dinspre persoanele fizice nu mai vin taxele de altădată şi că schema de personal a instituţiilor puse să numere banii publici a fost umflată cu pompa. De! Parlament mare, nepoţi mulţi...

Totuşi, am încercat să fiu, măcar un pic, avocatul diavolului. Şi să-i spun că dracul nu e chiar aşa de negru. Mă rog, portocaliu, roşu, galben sau mai ştiu eu ce culori a mai inventat „eşicherul politic". N-a ţinut. Omul era prea chitit să critice sistemul.

În cele din urmă, m-a „convertit". Am fost învins de sistem, care va să zică. A trebuit să recunosc că la Fisc e cea mai mare birocraţie de pe faţa pământului.
De fapt, m-a convins informaţia halucinantă că în fiecare judeţ sunt câteva zeci de oameni (peste 2.000 la nivel naţional) care de-a lungul unui an întreg au o singură ocupaţie: prind cu bolduri declaraţiile de venit depuse de firme cu cele depuse de angajaţi.

La ce foloseşte asta? Habar n-am. Că formularele sunt identice. Ştiu în schimb că România e singura ţară din lume unde cota de impozitare unică presupune două rânduri de declaraţii fiscale. Uite că suntem şi noi unici prin ceva!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite